MoniSuomi-tutkimus kerää tietoa ulkomailla syntyneen väestön terveydestä ja hyvinvoinnista – kyselytutkimuksella tuotetaan tärkeää taustatietoa kotoutumisen tilasta Suomessa

Julkaisuajankohta 8.9.2022 16.20
Uutinen

Työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskus on mukana rahoittamassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kansallista tutkimusta ulkomailla syntyneiden terveydestä, hyvinvoinnista ja palveluista (MoniSuomi). MoniSuomi-tutkimuksen tiedonkeruu on käynnistynyt syyskuun alussa. MoniSuomi-tutkimuksesta kerätyllä tiedolla pyritään edistämään maahanmuuttaneen väestön yhdenvertaisuutta Suomessa.

Työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskus ylläpitää kotoutumisen seurantajärjestelmää, joka edellyttää MoniSuomen kaltaisella edustavalla kyselytutkimuksella tuotettua luotettavaa ja ajankohtaista tietoa. Kotoutumista ei pystytä ilmiötasolla seuraamaan kattavasti vain esimerkiksi rekistereistä saatavilla tiedoilla. THL:n keräämästä MoniSuomi-aineistosta saadaan muun muassa yleistettävää tietoa maahanmuuttaneiden koetusta terveydentilasta ja terveyspalveluiden käytöstä, osallistumisesta, yhteenkuuluvuuden tunteesta, turvattomuudesta ja syrjinnästä. 

MoniSuomi-kyselytutkimuksen tuottama tieto on tärkeää taustamateriaalia kotoutumisen tilan säännöllisessä seuraamisessa, kotoutumista koskevassa päätöksenteossa ja toimenpiteiden suunnittelussa. Tutkimuksen aineistoa voidaan hyödyntää osaamiskeskuksen Kotoutumisen indikaattorit -tietokannassa. Kotoutumisen indikaattorit -tietokanta on avoin, rekisteri- ja kyselyaineistoihin perustuva tilastotietokanta. Sen avulla voidaan seurata kotoutumisen tilaa ja sen kehittymistä Suomessa. Tällä hetkellä indikaattorit on luokiteltu viiteen aihealueeseen: työllisyys, koulutus, hyvinvointi, osallistuminen ja kaksisuuntainen kotoutuminen.

MoniSuomi on osa kansallista Terve Suomi -tutkimusta

MoniSuomi osa THL:n Terve Suomi -väestötutkimuskokonaisuutta, ja tutkimukset käynnistyvät yhtä aikaa syyskuussa. MoniSuomi-tutkimuksessa vastaajiksi poimitaan Digi- ja väestötietoviraston rekistereistä 18 600 henkilöä, jotka ovat itse syntyneet ja heidän vanhempansa ovat syntyneet muualla kuin Suomessa. Tutkimukseen kutsutut henkilöt ovat iältään 20–74-vuotiaita. 

Tutkimus toteutetaan 20 eri kielellä. Tutkimuksen kysymykset ovat pääosin samoja kuin koko väestölle suunnatun Terve Suomi -tutkimuksen kysymykset. Näin tietoja voidaan verrata eri väestöryhmissä. Aineisto kerätään ensisijaisesti sähköisellä internetissä täytettävällä kyselylomakkeella. 

MoniSuomi-tutkimuksen tuloksista raportoidaan keväällä 2023 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla sekä kotoutuminen.fi-verkkopalvelussa. MoniSuomi-tutkimuksen yhteistyökumppaneina ja rahoittajina toimivat työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskuksen lisäksi Helsingin, Espoon, Vantaan ja Turun kaupungit.

Lisätietoja
Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 8.9.2022 MoniSuomi-tutkimus kerää tietoa ulkomailla syntyneen väestön terveydestä ja hyvinvoinnista – tutkittu tieto helpottaa kotoutumistoimien kehittämistä
Kansallinen tutkimus ulkomailla syntyneiden terveydestä, hyvinvoinnista ja palveluista (MoniSuomi)
Terve Suomi -tutkimus
Kotoutumisen indikaattorit -tietokanta 
Kotoutumisen seurantajärjestelmä 
Aikaisempien tutkimusten tulokset 

Takaisin uutisiin