Osaava edustaja -koulutus tarjoaa tukea ja tietoa ilman huoltajaa saapuneiden edustajille

Julkaisuajankohta 16.12.2020 9.30
Uutinen

Osaava edustaja -verkkokoulutus on julkaistu kotouttaminen.fi:ssä. Koulutus tarjoaa kattavat perustiedot ilman huoltajaa tulleiden pakolaislasten edustajan työstä ja työhön liittyvistä prosesseista. Verkkokoulutuksella pyritään takaamaan edustajan koulutus ajasta ja paikasta riippumatta.  

Edustajan tehtäviin hakeutuva henkilö voi todentaa osaamisensa todistuksella, jonka saa tulostettua koulutusjärjestelmästä lopputestin suorittamisen jälkeen. Todistuksen saaminen edellyttää kirjautumista koulutukseen ennen sen suorittamista.

Koulutuksesta saa tietoa myös lapsen edun ja hyvinvoinnin tukemisesta

Ilman huoltajaa Suomeen saapuville turvapaikanhakija- ja pakolaislapsille määrätään käräjäoikeuden toimesta edustaja, jonka tehtävänä on valvoa lapsen etua turvapaikka- ja perheenyhdistämisprosessien aikana sekä muissa henkilöä ja hänen varallisuuttaan koskevissa juridisissa asioissa.

Edustajien lukumäärä vaihtelee turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten määrän mukaan. Tällä hetkellä edustajana toimii noin 50 henkilöä eri puolilla Suomea. Edustajan keskeinen tehtävä on valvoa lapsen etua. Sen vuoksi Osaava edustaja -koulutuksesta saa tukea myös lapsen edun käsitteen ymmärtämiseen ja lapsen hyvinvoinnin tukemiseen.

Verkkokoulutus luotiin Euroopan turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston rahoittamassa Osaava edustaja -hankkeessa, joka toteutettiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa 1.10.2019–30.11.2020 aikana. Verkkokoulutuksen laatimisen lisäksi hankkeessa pilotoitiin edustajien työnohjausta etätoteutuksena sekä syventäviä verkkokoulutusta täydentäviä koulutusosioita. Koulutus laadittiin laajassa yhteistyössä ilman huoltajaa olevien lasten parissa toimivien kanssa.

Koulutus on julkaistu toistaiseksi vain suomeksi.

Lisätietoja:

Osaava edustaja -koulutus www.osaavaedustaja.fi

Ryhmäpäällikkö Hanna Määttä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 044 260 7508

Takaisin uutisiin