Hyppää sisältöön

Tietoa sinulle, kun toimit alaikäisen ilman huoltajaa saapuneen edustajana

Alaikäisen edustaja huolehtii siitä, että lapsen oikeudet toteutuvat turvapaikkaprosessissa. Edustaja toimii alaikäisenä saapuneen turvapaikanhakijan apuna ja tukena sekä käyttää alaikäisen huoltajalle kuuluvaa puhevaltaa turvapaikkaprosessissa. Sivustolta saa tietoa myös, jos on vasta harkitsemassa toimimista alaikäisen edustajana.

Jalat ja matkalaukku metroasemalaiturilla

Osaava edustaja -verkkokoulutus Osaava edustaja -verkkokoulutuksesta saat perustietoa edustajuudesta ja edustajan tehtävistä sekä muista ilman huoltajaa Suomeen saapuneisiin lapsiin liittyvistä asioista ja lainsäädännöstä.
Alaikäisen edustamisen käsikirja Käsikirja antaa tietoa ja ohjeistusta ilman huoltajaa Suomessa asuvan oleskeluluvan saaneen alaikäisen edustajalle.
Alaikäisen tukemisen käsikirja Käsikirja on tarkoitettu henkilöille, jotka työskentelevät ilman huoltajaa olevien alaikäisten parissa perheryhmäkodeissa tai tukiasumisyksiköissä.
Pakolaiset ja kansainvälistä suojelua saavat Osiossa on tietoa kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden Suomeen saapumisesta ja vastaanotosta kuntaan.
Lapset, nuoret ja perheet Kotoutumistyöhön lasten, nuorten ja perheiden kanssa liittyvät esimerkiksi perhelähtöisyys, lasten ja nuorten kotoutumisen tuki, alaikäisen edustaminen, jälkihuolto ja perheenyhdistäminen.
Kumppanuusohjelma Kumppanuusohjelman tavoitteena on ideoida, tunnistaa ja tukea kotoutumistyötä tukevia yhteistyömahdollisuuksia.

Uutisia alaikäisen edustajana toimiville

Uudistettuja kotoutumisen mallilomakkeita julkaistu
23.11.2022 | Uutinen
Kotoutumisen osaamiskeskus on uudistanut aiemmin vanhassa kotouttaminen.fi-verkkopalvelussa julkaistuja kotoutumisen mallilomakkeita. Uudet mallilomakkeet julkaistaan kotoutuminen.fi:ssä loppuvuoden aikana. Ensin julkaistaan alkuhaastattelun ja henkilön kotoutumissuunnitelman mallilomakkeet suomeksi. 
Suomessa on kartoitettu mahdollisuuksia auttaa Ukrainasta tulleita lastensuojelulapsia - mahdollisissa siirroissa noudatetaan kansallista lastensuojelulakia
21.9.2022 | Uutinen
Ukrainasta tulleen pyynnön seurauksena Suomi on selvittänyt voisiko se ottaa vastaan Ukrainasta sotaa pakenevia lastensuojelulapsia. Asiaa on kartoitettu yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. 
Tuoreen selvityksen mukaan Maahanmuuttovirasto huomioi turvapaikkapäätöksissä lapsen edun
9.9.2022 | Uutinen
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on tehnyt Maahanmuuttoviraston pyynnöstä selvityksen lapsen edun huomioimisesta turvapaikkapäätöksenteossa. Selvityksen mukaan lapsen edun arviointi on vakiintunut osa Maahanmuuttoviraston kansallista turvapaikkamenettelyä. Selvityksessä annetaan myös suosituksia lasten turvapaikkahakemusten käsittelyyn ja kehittämiseen.
Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Ukrainasta pakenevien palveluista ja työllistymisestä
17.3.2022 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut kotoutuminen.fi:ssä verkkosivun, jossa on vastauksia yleisiin, Ukrainasta sotaa pakenevia koskeviin kysymyksiin. Tämä usein kysyttyjen kysymysten (UKK) kooste sisältää tietoa muun muassa tilapäisestä suojelusta, palveluista ja työllistymisestä. Koostetta päivitetään tarvittaessa.
Kotoutumisen osaamiskeskus on koonnut tietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen kotoutumistoimijoille
4.3.2022 | Uutinen
Kotoutuminen.fi-verkkopalveluun on luotu sivu, jonne on koottu tietoa ja viestintää Ukrainan tilanteeseen liittyen. Tiedot on tarkoitettu kotoutumistoimijoille ja ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen koskettamia henkilöitä. 
Kaikki uutiset