Hyppää sisältöön

Kotoutuminen.fi-blogi tarjoaa näkökulmia kotoutumiseen

Kotoutumisen osaamiskeskus julkaisee kotoutuminen.fi:ssä kotoutumiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat erityisesti yhteistyökumppanit, hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat. Blogin yhteydessä voimme myös julkaista hankkeiden tuloksia ja tuotoksia. Myös osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat kirjoittavat blogiin.

Otamme vastaan blogikirjoituksia koko ajan. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan blogiin, ota yhteyttä: [email protected].

Blogeja voi kommentoida ja kommentoija vastaa siitä, että hänen tekstinsä on lakien ja hyvien tapojen mukaista. Blogin ylläpitäjät päättävät, mitkä viestit julkaistaan. Blogikirjoittajat eivät ota kantaa/vastaa yksittäisten henkilöiden tilanteisiin liittyviin kysymyksiin. Kirjoitukset ja kommentit eivät edusta työ- ja elinkeinoministeriön virallista kantaa.

Blogin sisältöön liittyvät oikeudet

Palvelun kaikki oikeudet, tekijänoikeudet mukaan lukien, ovat työ- ja elinkeinoministeriöllä (TEM). TEM pidättää itsellään kaikki oikeudet blogisivuston sisältöön. Kommentoija myöntää TEM:lle oikeuden julkaista tai olla julkaisematta aineiston, jonka kommentoija on lähettänyt kommentointipalstalle.

Blogit

Löydä vertaistoimijapankista kielitaitoinen ohjaaja

Julkaisupäivä 16.6.2023 13.49 Blogit

Petri Komulainen. Vankka kokemus ja kehuttu koulutus varmistavat ohjaajien osaamisen ja eettisen sitoutumisen. 

Olemme kouluttaneet Suomen Pakolaisavussa vertaisohjaajia kotoutumista edistävään vertaistoimintaan ympäri Suomea jo vuodesta 2009 lähtien. Kokonaisuudessaan aloitimme vertaisryhmätoiminnan kehittämisen jo vuonna 2001 järjestämällä lukuisia erikielisiä ryhmiä. 

Pidämme nykyään vuosittain noin kuusi vertaisohjaajakoulutusta, joista osa on lähikoulutuksia ja osa etänä. Olemme järjestäneet ohjaajakoulutuksia sekä suomeksi että englanniksi ja viime vuosina lyhyempänä versiona muutaman kerran myös selkosuomeksi ja arabiaksi. Erityistä vertaisohjaajakoulutuksissamme on se, että koulutamme ohjaajia toisille organisaatioille – tämä on melko harvinaista vertaistoiminnan kentällä. Lisäksi koulutamme vuosittain poikkeuksellisen suuren määrän ohjaajia.

Vertaisohjaajakoulutustamme on kehitetty huomattavasti vuosien varrella. Tärkeimpiä uudistuksia ovat olleet ohjaajakriteerien käyttöönotto, eettisen näkökulman vahvistaminen ja ohjausnäytteiden lisääminen. Haastattelemme nykyään jokaisen koulutukseen hakevan henkilön vertaisohjaajakriteereistä johdettujen kysymysten avulla ja valitsemme koulutuksiin vain kriteerit täyttäviä henkilöitä. Kriteerit liittyvät esimerkiksi henkilön elämäntilanteeseen, motivaatioon, arvomaailmaan ja asenteeseen kotoutumista kohtaan. Koulutuksen lopussa jokainen osallistuja antaa 15 minuutin näytteen vertaistukiryhmän ohjaamisesta ja saa siitä palautetta muilta osallistujilta ja yksityiskohtaisesti myöhemmin kouluttajalta. Palaute koskee ohjaajan suunnittelu-, vuorovaikutus- ja ohjaustaitoja.

Koulutuksemme pitkäjänteinen kehittämistyö on ollut onnistunutta – ainakin saamamme erinomainen palaute kertoo siitä. Vuonna 2022 saamiemme arvosanojen keskiarvo oli huikea 4,7 (asteikolla 1–5) ja 98 prosenttia palautetta antaneista (53 hlö) suosittelee koulutustamme muille ohjaajille. Taustalla suurena apuna ovat olleet osallistujiemme erinomaisen tarkat kehittämisehdotukset. Koulutuksemme päätavoitteena on antaa osallistujille valmiudet kotoutumista edistävän vertaistoiminnan suunnittelemiseen ja ohjaamiseen. Oman osaamisen jatkokehittämiseen tarjoamme ohjaajille erilaista tukea ja jatkokoulutuksia vuosittain.

Koko idea vertaisohjaajien kouluttamisesta on lähtenyt huomiosta: saman kokenut henkilö eli vertainen pystyy aivan eri tavalla tukemaan Suomeen muuttaneita henkilöitä omien kokemustensa kautta, jos hän saa ohjaamiseen koulutuksen ja tukea organisaatiolta. Kun vertaistoiminta on huolellisesti suunniteltua ja se vastaa ennen kaikkea osallistujien tarpeisiin, voidaan sen avulla edistää yksilön voimaantumisprosessin käynnistymistä. 

Kun vielä itse järjestimme vertaistukiryhmiä, huomasimme toiminnan hyötyjen olevan samanlaisia kuin mitä Marc Zimmerman kuvaa psykologisen voimaantumisen teoriassaan. Parhaimmillaan osallistujat oppivat tuntemaan itseään paremmin, saavat itseluottamusta, oppivat tärkeää tietoa ja uudessa yhteiskunnassa tarvittavia taitoja, löytävät uusia ihmisiä elämäänsä ja alkavat olla aktiivisempia omassa elämässään, yhteisössään ja koko yhteiskunnassa. Kaikki nämä vauhdittavat kotoutumisprosessin etenemistä.

164 koulutettua ohjaajaa etsii ohjaustehtäviä 

Jokainen kouluttamamme vertaisohjaaja luo oman profiilin vertaistoimijat.fi-sivustolla ylläpidettävään vertaistoimijapankkiin. Profiileissaan ohjaajat esittäytyvät, listaavat osaamistaan ja kertovat ohjauskokemuksestaan. Suurin osa ohjaajista on lisännyt myös oman kuvansa näkyville. Lisäksi profiileista löytyvät ohjaajien yhteystiedot ja heille sopivat toiminta-alueet ja -ajat. Useat ohjaajat ovat valmiita ohjaamaan toimintaa myös etänä.

Pankin tämänhetkiset numerot: 

  • 164 ohjaajaa, jotka avoimia palkkiollisille tai vapaaehtoisille ohjaustehtäville
  • ohjaajia 28:lla eri paikkakunnalla – moni valmis ohjaamaan myös etänä
  • ohjaajien osaamien kielten määrä yli 50

Ohjaajien puhumien kielten listalla ovat muun muassa amhara, arabia, dari, englanti, espanja, hindi, igbo, kannada, mandariinikiina, lingala, nepali, persia, punjabi, ranska, somali, swahili, tagalog, tamili, thai, tigrinja, turkki, uiguuri, ukraina, urdu, venäjä, vietnam ja viro. Jos etsit jonkin harvinaisen kielen osaajaa, jota pankista ei löydy, voit olla erikseen minuun yhteydessä.

Monilla pankissa olevilla ohjaajilla on jo kokemusta ryhmien ohjaamisesta tai yksilötuen antamisesta. Keväällä tekemäämme kyselyyn vastanneista ohjaajista jopa 65 prosenttia kertoi jo hyödyntäneensä koulutuksessa oppimaan asioita. Lisäksi monilla on suoritettuna useita erilaisia koulutuksia, ja monella on kokemusta erilaisista vapaaehtoistehtävistä.

Pankissa olevien ohjaajien määrä kasvaa koko ajan uusien koulutustemme tahtiin, ja päivitämme myös säännöllisesti ohjaajien tietoja. Pankin kaikki ohjaajat ovat suorittaneet vertaisohjaajakoulutuksen, ja he ovat sitoutuneet noudattamaan vertaisohjaajan eettisiä ohjeita. Niiden tärkeänä osana on uskonnollinen ja poliittinen sitoutumattomuus ohjaajana.

Suurin osa ohjaajista on Pakolaisavun kouluttamia, mutta mukana on myös muutamia Samha ry:n erityisesti mielenterveyden tukemiseen englanniksi kouluttamia ohjaajia. Kaikki englanniksi koulutetut ohjaajat tunnistat heidän englanninkielisistä esittäytymisteksteistään.

Luotettava organisaatio: pyydä tunnukset pankkiin ohjaustehtävien tarjoamiseksi

Voit pyytää maksuttomasti pankin tunnukset käyttöösi kahdeksi viikoksi, jos teillä on juuri nyt tai pian tarjolla ohjaustehtäviä. Tunnuksien avulla voit selata ohjaajien profiileja ja ottaa suoraan yhteyttä sopiviin ohjaajiin sähköpostitse tai puhelimella. Pankissa on mahdollista tehdä rajattuja hakuja esimerkiksi kielen, sukupuolen, toiminta-alueen ja aihealueiden (osaaminen/kokemus) mukaan. Huomioithan, ettei tunnuksia voi pyytää huvin tai mielenkiinnon vuoksi, vaan ainoastaan todellisten ohjaustehtävätarjouksien tekemiseen. 

Kun olemme saaneet pyynnön tunnuksista, pyrimme lähettämään ne ja ohjeet mahdollisimman pian. Lisäksi saat muistutuksena käyttöehdot liitteenä. Kesälomakaudella tunnuksien saaminen saattaa viivästyä jonkin verran. Jos löydätte ohjaajan pankin kautta, pyydämme kertomaan siitä myös meille. Raportoimme määristä rahoittajallemme.

Petri Komulainen, Pakolaisapu, [email protected]

Petri Komulainen työskentelee Suomen Pakolaisavussa vertais- ja vapaaehtoistoiminnan ja saavutettavuuden asiantuntijana. Hän vastaa erityisesti vertaisohjaajakoulutuksista ja ohjaajien tukipalveluista sekä suomen kielen harjoitteluun keskittyvien Puhutaan-ryhmien koordinoinnista.

Lisätietoja:

Jos olet kiinnostunut tekemään yhteistyötä muiden vertaistoiminnan järjestäjien kanssa, kannattaa tutustua ja liittyä VeTo-verkostoon.
Lisätietoja voit kysyä myös sähköpostilla: [email protected].