Hyppää sisältöön

Kotoutuminen.fi-blogi tarjoaa näkökulmia kotoutumiseen

Kotoutumisen osaamiskeskus julkaisee kotoutuminen.fi:ssä kotoutumiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat erityisesti yhteistyökumppanit, hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat. Blogin yhteydessä voimme myös julkaista hankkeiden tuloksia ja tuotoksia. Myös osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat kirjoittavat blogiin.

Otamme vastaan blogikirjoituksia koko ajan. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan blogiin, ota yhteyttä: [email protected].

Blogeja voi kommentoida ja kommentoija vastaa siitä, että hänen tekstinsä on lakien ja hyvien tapojen mukaista. Blogin ylläpitäjät päättävät, mitkä viestit julkaistaan. Blogikirjoittajat eivät ota kantaa/vastaa yksittäisten henkilöiden tilanteisiin liittyviin kysymyksiin. Kirjoitukset ja kommentit eivät edusta työ- ja elinkeinoministeriön virallista kantaa.

Blogin sisältöön liittyvät oikeudet

Palvelun kaikki oikeudet, tekijänoikeudet mukaan lukien, ovat työ- ja elinkeinoministeriöllä (TEM). TEM pidättää itsellään kaikki oikeudet blogisivuston sisältöön. Kommentoija myöntää TEM:lle oikeuden julkaista tai olla julkaisematta aineiston, jonka kommentoija on lähettänyt kommentointipalstalle.

Blogit

Mitä ruoka voi merkitä maahanmuuttaneen kotoutumisessa?  

Julkaisupäivä 26.11.2021 9.53 Blogit

Tuija Kiviharju Ystäväpiiriini on jo vuosien ajan kuulunut perheitä, jotka ovat muuttaneet Suomeen eri puolilta maailmaa. Olemme viettäneet mukavia hetkiä yhdessä ja usein tilaisuuksiin on liittynyt myös ruoka.

Olen huomannut, että perheenäitejä yhdistää ruoanlaitto ja usein puhe kääntyykin keittämiseen ja paistamiseen sekä ruokatarvikkeiden hankkimiseen. Huomasin myös, että monet ystävistäni ostavat suuren osan elintarvikkeistaan yleensä erikoiskaupoista. Matkaa noihin kauppoihin kertyy monille paljon ja usein tuotteet eivät välttämättä ole hinnaltaan edullisia.

Lähikaupan tuotteet eivät ole ystävilleni tuttuja, eikä esimerkiksi tarjouksia tule hyödynnettyä. Lähikaupassa etiketit ovat myös yleensä vain suomen ja ruotsin kielellä, joten ostamiseen ja jopa tuotteiden tunnistamiseen menee kohtuuttomasti aikaa.

Monet heistä olivat kuitenkin todella kiinnostuneita oppimaan, miten tehdä suomalaista ruokaa – muutakin kuin esimerkiksi lohikeittoa. He halusivat oppia muun muassa siksi, että heidän lapsensa tottuisivat suomalaiseen ruokaan jo kotona. Näin he söisivät paremmin ruokaa päiväkodeissa ja kouluissa makumaailman ollessa tutumpi.

Ajattelin mielessäni, että asialle voisi yrittää tehdä jotain!

Marttaliitto lähti mukaan kokkaustapahtumaan

Yritin aluksi löytää englanninkielistä reseptikirjaa suomalaisesta ruoasta, mutta sellaista en löytänyt. Kokkiystäväni kertoi, että kirjan painaminen on kallista, eikä se välttämättä tavoittaisi kohderyhmää.

Päätin olla yhteydessä ministeriöihin ja kyselin, voisivatko maahanmuuttaneet saada maahan tullessaan pienen vihkosen suomalaisesta ruoasta. Työ- ja elinkeinoministeriöstä sainkin hyvät ohjeet siitä, keneen voisin olla yhteydessä. Seuraavaksi otin yhteyttä ruokakauppaketjujen vastuullisuushenkilöihin. 

Yksi ruokakauppaketjuista innostui ajatuksesta ja aloimme suunnitella interaktiivista online-kokkaustapahtumaa yhdessä S-ryhmän ja Marttaliiton kanssa. Päätimme, että resepti olisi etukäteen saatavilla verkossa, kuten myös kirjalliset ohjeet. Tapahtuman nimeksi tuli Helppoa Kotiruokaa Suomalaisittain / Easy Home Cooking the Finnish Way ja ”kokkaus-live” päätettiin tehdä englannin kielellä.

Lokakuisena tiistaina saavuimme Marttojen koekeittiöön Helsinkiin. Tutustuimme aluksi hieman paremmin toisiimme ja aloimme suunnitella tapahtuman kulkua. Nauhoitus meni erinomaisesti!

Ensimmäinen kokkaustapahtuma on nyt Youtubessa nähtävissä ja sitä voi vapaasti jakaa. Videossa valmistetaan yhdessä suomalaista järvikalaa, uunijuureksia ja punakaalisalaattia syksyn tuoreista raaka-aineista. Samalla annetaan tietoa muun muassa etikettimerkinnöistä ja eri maitotuotteista, koska suomalaiset maitotuotteet voivat olla monille maahanmuuttaneille uusia tuotteita. Yhtenä tarkoituksenani oli tuoda esiin neljän eri vuodenajan sesonkiraaka-aineita ja myös itselleni niin rakkaita järvikaloja.

Tapahtumasta jäi hyvä mieli. Oli kiva seurata, miten mutkattomasti kaikki sujui ja miten paljon saimme jo yhdellä kokkauslivellä tietoa levitettyä. Toivottavasti tapahtuma osaltaan helpottaisi maahanmuuttaneiden arkielämää ja edesauttaisi Suomesta löytyvien ruoanvalmistuksen tuotteiden ja raaka-aineiden hyödyntämistä. Jatkoa toivottavasti seuraa talvella.

Tuija Kiviharju, diplomihomeopaatti, ravintotieteiden asiantuntija

Katso tallenne: Helppoa Kotiruokaa Suomalaisittain / Easy Home Cooking the
Finnish Way