Tuoreen selvityksen mukaan Maahanmuuttovirasto huomioi turvapaikkapäätöksissä lapsen edun
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on tehnyt Maahanmuuttoviraston pyynnöstä selvityksen lapsen edun huomioimisesta turvapaikkapäätöksenteossa. Selvityksen mukaan lapsen edun arviointi on vakiintunut osa Maahanmuuttoviraston kansallista turvapaikkamenettelyä. Selvityksessä annetaan myös suosituksia lasten turvapaikkahakemusten käsittelyyn ja kehittämiseen.
UNHCR:n toteuttama selvitys on tehty vuosien 2021-2022 aikana. Selvitystä varten on tarkasteltu 50 Maahanmuuttoviraston tekemää turvapaikkapäätöstä vuosilta 2018-2021. Tarkastellut päätökset koskivat 87 lasta.
Selvityksen mukaan Maahanmuuttovirasto on asettanut lapsen edun etusijalle päätöksenteossaan, ja lapsen edun analyysi ja oikeudelliset perustelut ovat jäsenneltyjä. Maahanmuuttovirastolla on esimerkiksi yksityiskohtaisia ohjeita lasten turvapaikkahakemusten käsittelyyn ja tapauksiin saa tukea erikoisylitarkastajilta.
Maahanmuuttovirasto on kehittänyt alaikäisten kuulemista
Selvityksessä UNHCR suosittelee, että kaikkia lapsia koskevissa turvapaikkapäätöksissä kerrottaisiin jatkossa selkeästi, miten lapsen etua on arvioitu. UNHCR suosittelee myös, että lasta kuullaan aina myös silloin, kun lapsi hakee turvapaikkaa aikuisten huoltajiensa kanssa. Tällä hetkellä Maahanmuuttovirasto kuulee aina yli 12-vuotiaita, jotka saapuvat vanhempiensa kanssa.
UNHCR ja Maahanmuuttovirasto tekevät yhteistyötä kansainvälisen suojelun asioissa. UNHCR on tehnyt Maahanmuuttoviraston pyynnöstä myös muita vastaavia selvityksiä, jotka auttavat kehittämään turvapaikkaprosessia.
Lisätietoja:
Maahanmuuttoviraston tiedote selvityksestä
Turvapaikanhakijat