Maailma kylässä -festivaaleilla on paljon kotoutumiseen liittyvää ohjelmaa

Julkaisuajankohta 24.5.2021 8.00
Uutinen

Fingo järjestää kestävään kehitykseen ja globaalin keskusteluun keskittyvän Maailma kylässä -festivaalin virtuaalisesti 29.-30.5. Vuoden 2021 teemana on kestävä tulevaisuus ja luvassa on monia maahanmuuttoon, kotoutumiseen ja järjestötoimintaan liittyviä ohjelmanumeroita.

Maailma kylässä -festivaalin ohjelma järjestetään erillisellä virtuaalisella festivaalialustalla, jonne kirjaudutaan omalla nimellä ja sähköpostiosoitteella. Kirjautuminen alustalle aukeaa 28.5. klo 12. Tapahtuman ohjelma on ilmaista ja kaikille avointa. Ohjelmat ovat katsottavissa 4.6. asti. 

Alla muutamia poimintoja viikonlopun ohjelmasta. Kiinnostavia esityksiä on paljon, joten kannattaa tutustua myös muuhun ohjelmaan Maailma Kylässä -festivaalin verkkosivuilla. Virtuaalisella tapahtuma-alustalla on esitysten lisäksi mukana iso joukko näytteilleasettajia.  

Tulevaisuuden identiteetit  

Lauantaina 29.5. klo 18.30-19.00 

Talk The Talk -puhujaohjelman finalisti Romayne Javangwen ja taiteilija ja aktivisti Nahla Hewidyn esityksessä pohditaan suomalaisuutta, sen muutosta, omaa paikkaa, alkuperää ja juuria. Ohjelma koostuu Jawangwen puheesta, jota rytmittävät Hewidyn runot ja valokuvat. Esityksen kielinä ovat englanti ja suomi. 

Esitys on osa Viestintä ja kehitys -säätiön Olen eurooppalainen -hanketta, jota rahoittaa Euroopan komissio. Esityksen tausta-aineistona on käytetty hankkeessa tehtyä tutkimusta nuorten asenteista ja näkemyksistä tulevaisuuden reilusta suomalaisuudesta. 

Tulevaisuuden identiteetit

Aktivismin tulevaisuus – Powered by PechaKucha 

Sunnuntaina 30.5. klo 15.00-16.00 

Aktivismin tulevaisuus -ohjelmassa taidetta ja aktivismia yhdistelevä Laura Eklund Nhaga, kaupunkikulttuurivaikuttaja Arto Sivonen, kansalaisaktivisti Zahra Karimy, Setan puheenjohtaja Sakris Kupila, Häiriköt-päämajan Jari Tamminen ja Helsingin yliopiston viestinnän lehtori Janne Matikainen pohtivat aktivismin ja vaikuttamisen uusia muotoja. Ohjelman juontaa Ina Mikkola.

Ohjelma perustuu Powered by PechaKusha -formaatille, jossa puhujalla on 20 kuvaa ja 20 sekuntia per kuva aikaa vakuuttaa kuulija ja tiivistää oma näkemyksensä aiheesta. 

Aktivismin tulevaisuus – Powered by PechaKucha

Kestävä tulevaisuus – Powered by PechaKucha 

Lauantaina 29.5. klo 15-16 

Kestävä tulevaisuus -ohjelmassa visioidaan tulevaisuutta kuudesta näkökulmasta. Suomen Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström on mukana keskustelussa ja lähestyy aihetta muuttoliikkeen näkökulmasta. Ohjelman juontaa toimittaja Ina Mikkola

Ohjelma perustuu Powered by PechaKusha -formaatille, jossa puhujalla on 20 kuvaa ja 20 sekuntia per kuva aikaa vakuuttaa kuulija ja tiivistää oma näkemyksensä aiheesta. 

Kestävä tulevaisuus – Powered by PechaKucha

Lost and Found – lapset paossa maailmalla 

Sunnuntaina 30.5. 12.50-13.50 

Lost and Found -lyhytdokumenttielokuva kertoo tarinan Kamal Husseinista, joka on omistanut elämänsä pakolaisleirillä hajotettujen perheiden yhdistämiselle. Orlando von Einsiedelin ohjaama elokuva on palkittu useilla elokuvafestivaaleilla.  

Elokuvan jälkeen kuullaan Suomen YK-liiton, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n järjestämä keskustelu, jossa asiantuntijat käsittelevät maailman pakolaistilannetta erityisesti lasten näkökulmasta. 

Lost and found -elokuva
Lost and Found – lapset paossa maailmalla -keskustelu

Kun ilmasto ajaa pakoon 

Sunnuntaina 30.5. klo 12.30-13.50 

Keskusteluohjelmassa käsitellään ilmastonmuutosta, siirtolaisuutta ja yhteiskuntien vastaanottavuutta. Suomen Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström, Suomen Punaisen Ristin vaikuttamistyön ja viestinnän asiantuntija Pekka Reinikainen, ihmisen ja ympäristön suhteeseen perehtynyt tutkija Élise Lépy ja IKEA Suomen liiketoiminnan kehitysjohtaja Ann-Christin Pilviö esittävät neljässä minuutissa omat näkemyksensä tulevaisuudesta, jossa ilmastonmuutos on pakottanut yhä useamman liikkeelle. 

Kun ilmasto ajaa pakoon

Keynote Maina Kiai: Onko ihmisoikeuksien aika ohi?  

Sunnuntaina 30.5. klo 16.40-17.10 

Entinen YK:n erityisraportoija Maina Kiai käsittelee puheenvuorossaan ihmisoikeuksien tulevaisuutta pandemian jälkeisessä maailmassa. Kenialainen pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti pohtii esimerkiksi, miten ihmisoikeudet ovat muuttumassa ja miten voimme puolustaa niitä myös tulevaisuudessa. Kiai pitää puheensa englanniksi. 

Onko ihmisoikeuksien aika ohi? 

Forgive me, cafis, asif, anteeksi – anteeksipyytämisen taito ja rohkeus 

Sunnuntaina 30.5. klo 13.00-13.30 

Puheohjelmassa keskustellaan sovinnosta ja anteeksiannosta aikakaudella, jolla vihapuhe ja vastakkainasettelu ovat murentaneet luottamusta ja yhteiskuntarauhaa. Keskustelussa ovat mukana anteeksiantamisen kulttuuria Somaliassa edistävä toimittaja Wali Hashi, futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen, Helsingin piispa Teemu Laajasalo sekä uskontodialogin ja kotoutumisen asiantuntija Afrah Al Bayaty.  

Forgive me, cafis, asif, anteeksi – anteeksipyytämisen taito ja rohkeus

Contradict 

Sunnuntaina 14.10-15.45 

Contradict on dokumenttielokuva, jossa käsitellään vaikeita identiteettiin, toimijuuteen ja tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä musiikin ja taiteen keinoin. Dokumentissa M3NSA, Wanlov The Kubolor, Adomaa, Worlasi, Akan, Mutombo Da Poet ja Poetra Asantewa pohtivat esimerkiksi Afrikan roolia nykypäivän maailmassa ja nuorten asemaa yhteiskunnassa.  

Elokuvan jälkeen toimittaja Anna Cadia haastattelee dokumentin ohjaajaa Thomas Burkhalteria.  

Contradict 
Ohjaajan haastattelu: Contradict 

Lisätietoja: 
Maailma kylässä -festivaali

Takaisin uutisiin