Hyppää sisältöön

Ilman huoltajaa olevan alaikäisen edustaminen kotoutumisvaiheessa

Ilman huoltajaa olevan alaikäisen edustaminen kotoutumisvaiheessa -käsikirja antaa tietoa ja ohjeistusta ilman huoltajaa Suomessa asuvan oleskeluluvan saaneen alaikäisen edustajalle. Käsikirja on laadittu työ- ja elinkeinoministeriössä keväällä 2017. Sen tarkoitus on helpottaa ja tukea edustajien työtä esittelemällä pääkohtia ilman huoltajaa olevan alaikäisen kotoutumispolun varrelta. 

Kesällä 2021 tehdyssä päivityksessä käsikirjaan on tehty muutoksia pääosin koskien  jälkihuollon ikärajaa, perheenyhdistämisprosessia sekä työmarkkinatukioikeutta uuteen oppivelvollisuusikään liittyen. Marraskuussa 2023 on tehty päivityksiä koskien hyvinvointialueiden roolia sekä edelleen täsmennetty perheenyhdistämistä koskevia tehtäviä.

Käsikirja auttaa sinua työssäsi

Käsikirja sisältää hyödyllistä tietoa ilman huoltajaa olevan alaikäisen oleskeluluvan saaneen kotoutumispolusta ja siihen sisältyvistä viranomaiskysymyksistä. Mukana on viittauksia lainsäädäntöön ja ohjeistuksiin sekä ohjeita ja linjauksia koskien edustajan roolia kotoutumisen aikana.

Lataa käsikirja:
Ilman huoltajaa olevan alaikäisen edustaminen kotoutumisvaiheessa