Policy Briefin mukaan maahanmuuttoa edeltävä vaihe on tärkeä, mutta lisää tutkimusta tarvitaan

Julkaisuajankohta 20.12.2023 9.10
Uutinen

Kotoutuminen voi prosessina alkaa jo ennen maahan muuttamista. Maahanmuuttoa edeltävän vaiheen huomioon ottaminen tärkeää sekä kotoutumisen sujumisen kannalta että eettisen rekrytoinnin ja Suomen veto- ja pitovoiman näkökulmasta. Työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskuksen julkaisemassa Policy Brief -artikkelissa kootaan yhteen tutkimustietoa aiheesta. 

Policy Brief nostaa esiin, että kotimaisten ja kansainvälisten tutkimusten mukaan kotoutumista voi ja kannattaa edistää jo ennen maahanmuuttoa esimerkiksi työn perässä muutettaessa. Tärkeitä muuttoon sopeutumista ja myöhempää kotoutumista tukevia tekijöitä ovat myönteiset odotukset ja kokemukset uudesta kotimaasta ja sen väestöstä. Tärkeitä ovat myös muuttoon valmistautuessa karttuvat tiedot ja taidot sekä tuki, jota voidaan tarjota esimerkiksi lähtömaakoulutusten kautta. Tähänastinen tutkimustieto lähtömaakoulutusten vaikuttavuudesta on hajanaista, ja koulutusten vertailu vaikeaa. Tutkimustietoa tarvitaan lisää.

Policy Briefin mukaan parhaassa tapauksessa muuttoa suunnitteleville muodostuu myönteisiä, mutta realistisia odotuksia elämästä uudessa kotimaassa. Yllätyksenä tulevat ikävät kokemukset voivat herättää kielteisiä reaktioita maahan jo muuttaneissa, ja voivat myös vaikuttaa kohdemaan maineeseen. 

Policy Briefin suositusten avulla kotoutumista voidaan pyrkiä edistämään jo ennen muuttoa

Policy Briefiin on koottu suosituksia, jotka perustuvat tutkimustietoon sekä viranomaisten ja järjestöjen työstä nouseviin huomioihin. Suositukset on suunnattu viranomaisille, järjestöille, oppilaitoksille ja yrityksille, jotka tuottavat tietoaineistoja, koulutuksia tai palveluita Suomeen muuttoa harkitseville ja siihen valmistautuville tai ottavat heitä vastaan Suomessa. Muuttoon valmistautuvien lisäksi tukea tarvitsevat myös heitä vastaanottavat tahot, kuten työyhteisöt. Myönteiset odotukset ja hyvät valmiudet tukevat sopeutumista puolin ja toisin.

Tarjotaan tarpeisiin vastaavaa tietoa

  • Panostetaan monikieliseen viestintään ja tarjotaan maahanmuuttoa suunnitteleville heidän tilanteensa ja tarpeensa huomioivaa tietoa Suomesta.
  • Huolehditaan siitä, että verkossa, neuvonnassa ja koulutuksissa annettu tieto on saavutettavaa, riittävää ja paikkansapitävää. Näin työelämästä ja laajemmasta yhteiskunnasta muodostuvat odotukset muodostuvat realistisiksi ja kotoutumaan kannustaviksi.

Varmistetaan lähtömaakoulutusten laadukkuus

  • Varmistetaan lähtömaakoulutusten eettisyys. Suomeen muuttoa edeltäviä koulutusten pitäisi mieluiten olla viranomaisten järjestämiä. Muiden järjestäjien kuten järjestöjen, oppilaitosten ja yritysten tulee sitoutua eettisiin periaatteisiin ja toimintatapoihin.
  • Tarjotaan riittävän pitkäkestoista lähtömaakoulutusta. Lyhytkestoisilla koulutuksilla on vaikea saada aikaan tuloksia, ja esimerkiksi kielen oppiminen vie aikaa.
  • Hyödynnetään koulutuksissa myös aiemmin muuttaneiden kokemuksia monipuolisen ja uskottavan tiedon tarjoamiseksi. Viranomaisten tarjoama tieto ja epävirallisesti välittyvä kokemustieto voivat toisinaan olla ristiriidassa. Viranomaisten on vastattava ristiriitaisiin väitteisiin ja oikaistava virheellistä tietoa.
  • Hyödynnetään henkilökohtaisten kontaktien keskeinen merkitys muuttoon valmistautuessa. Vuorovaikutteiset keskustelutilaisuudet ja kohtaavat palvelut tukevat muuttajien hyvinvointia ja pystyvyyden tunnetta.
  • Arvioidaan lähtömaakoulutusten vaikuttavuutta uskottavilla tutkimusasetelmilla ja kehitetään koulutuksia saatujen tulosten pohjalta.

Tuetaan vastaanottavia yhteisöjä

  • Edistetään työelämän ja yhteiskunnan vastaanottavuutta tietoa tarjoamalla, myönteisiä kohtaamisia tukemalla ja yleiseen asenneilmapiiriin vaikuttamalla.
  • Valmennetaan vastaanottavia työyhteisöjä monimuotoisuusjohtamisessa ja kansainvälisesti rekrytoitujen integroimisessa osaksi työyhteisöä.

Policy Briefin 1/2023 on kirjoittanut sosiaalipsykologian dosentti Tuuli Anna Renvik Helsingin yliopistosta, joka on työskennellyt kuluvana vuonna erityisasiantuntijana kotoutumisen osaamiskeskuksessa.  

Policy Brief 1/2023: Kotoutumista kannattaa edistää jo ennen maahanmuuttoa

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Minna Säävälä, kotoutumisen osaamiskeskus, työ- ja elinkeinoministeriö, [email protected]
Aiemmat Policy Brief -artikkelit

Takaisin uutisiin