Tutkimus tutuksi -tietoisku

Perjantai 13.12.2024 klo 9.00 –  10.00

työ- ja elinkeinoministeriö

Tutkimus tutuksi -tietoiskuissa esitellään maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvää tutkimusta ja tarjotaan tilaisuus keskustelulle. Joulukuun tietoiskun aiheena korkeasti koulutettujen maahanmuuttaneiden naisten työnhakukokemukset sekä kieli- ja kulttuurierojen vaikutukset työhaastatteluvuorovaikutuksen sujuvuuteen.

Aika: 13.12.2024 klo 9-10

Paikka: verkossa (Teams)

Syyskauden viimeisessä tietoiskussa tutkimuksestaan kertovat väitöskirjatutkija Heidi Lehtovaara (Työelämän tutkimuskeskus, Tampereen yliopisto) sekä väitöskirjatutkija Minna Franck (Kielentutkimuksen tohtoriohjelma, Helsingin yliopisto). Tilaisuus koostuu kahdesta osasta. 

Esityksen ensimmäisessä osassa Lehtovaara kertoo maahanmuuttaneiden naisten työnhakukokemuksista. Naiset muuttavat Suomeen pääosin perhesyistä, esimerkiksi puolisoina. Tästä syystä heillä ei useinkaan ole työpaikkaa odottamassa. Äitien kohdalla perhetyyppi – esimerkiksi yksinhuoltajuus – voi vaikuttaa työllistymiseen. 

Esityksen toisessa osassa Franck kertoo kielentutkimuksen alaan kuuluvasta väitöskirjastaan, jossa hän tutkii kieli- ja kulttuurierojen mahdollista vaikutusta työhaastatteluvuorovaikutuksen sujuvuuteen. Franck tarkastelee, miten erilaisen kieli- ja kulttuuritaustan omaavat työhaastatteluosapuolet ratkaisevat mahdollisia työhaastattelun kulkuun vaikuttavia vuorovaikutuksellisia ongelmia työhaastattelun kuluessa ja miten esiintyvät ongelmat mahdollisesti vaikuttavat työnhakijan arviointiin. Puheenvuorossa Franck kertoo myös tutkimusprojektiinsa liittyvistä aineistonhankinnan ongelmista, jotka osaltaan kertovat monimuotoisen rekrytoinnin tilasta Suomessa.

Tutkimus tutuksi -tietoiskuja järjestetään osana kumppanuusohjelman Toiminta tutuksi -tietoiskujen sarjaa aina kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Tutkimus tutuksi -tietoiskut järjestetään yhteistyössä Monimuotoisuus, luottamus ja kaksisuuntainen kotoutuminen (Mobile Futures) -tutkimushankkeen kanssa. Tilaisuuksissa on noin 30–40 minuutin esittely ja aikaa kysymyksille ja keskustelulle. 

Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla ennen tapahtumaa. Tietoiskuihin voi osallistua myös ilman ennakkoilmoittautumista. Osallistumislinkki julkaistaan ennen tapahtumaa tässä tapahtumakuvauksessa. Osallistumislinkki on sama jokaisessa syyskauden tietoiskussa. 

13.12.2024 järjestetään vuoden 2024 viimeinen tietoisku. 

Lisätietoja:
Ilmoittaudu tietoiskuihin

Kohderyhmät: julkinen hallinto, kunnat, valtionhallinto, yliopistot ja korkeakoulut, yritykset, järjestöt ja yhteisöt, hyvinvointialueet