Maahanmuuttaneiden psykoterapian käyttö on vähäisempää kuin Suomessa syntyneillä
THL:n rekisteritutkimus osoittaa, että maahanmuuttaneiden todennäköisyys saada Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa on merkittävästi pienempi kuin Suomessa syntyneellä väestöllä. Maahanmuuttaneiden hoitoon hakeutumista voivat vaikeuttaa mielenterveysongelmiin liittyvät stigmat ja tiedon puute.
Rekisteritutkimus on ensimmäinen valtakunnallinen tutkimus Suomessa asuvien maahanmuuttaneiden psykoterapian käytöstä. Tutkimuksessa tarkasteltiin noin 186 000 ulkomailta muuttanutta henkilöä, joita verrattiin samankokoiseen joukkoon Suomessa syntyneitä henkilöitä. Vuosina 2011–2020 Suomessa syntyneistä tutkittavista noin 7000 oli saanut kuntoutuspsykoterapiaa, kun taas maahanmuuttaneista psykoterapiassa oli käynyt hieman alle 1500 henkilöä.
Myös maahanmuuttaneiden psykoterapiajaksojen käyntimäärät jäivät vähäisemmiksi ja terapian keskeytyminen alle 20 käyntikerran jälkeen oli yleisempää kuin Suomessa syntyneillä.
Aiemmat väestötutkimukset ovat osoittaneet merkittävää psyykkistä oireilua monissa ulkomailta Suomeen muuttaneissa ryhmissä, mutta kaikilla maahanmuuttaneilla ei ole riittävää palvelujärjestelmän tuntemusta, voimavaroja tai taloudellisia resursseja hakeutua oma-aloitteisesti mielenterveyspalveluihin. Kuntoutusterapia saattaa myös olla osalle maahanmuuttaneista vieras hoitomuoto. Myöskään kaikki psykoterapeutit eivät ole tottuneet hoitamaan potilaita, joiden kieli tai kulttuuritausta poikkeaa heidän omastaan.
Maahanmuuttaneiden ja pakolaisten mielenterveyden teemoihin voi tutustua 5.-6.9. THL:n PALOMA-päivillä, jotka on suunnattu maahanmuuttaneita kohtaaville sekä heidän palveluistaan vastaaville ammattilaisille. Tapahtumassa keskustellaan esimerkiksi yhdenvertaisista mielenterveyspalveluista ja niihin pääsystä. Muita teemoja tänä vuonna ovat kohtaamisen merkitys, nuorten mielenterveyden tukeminen ja seksuaalisuus voimavarana.
Lisätietoa:
THL:n tiedote: Maahanmuuttaneet käyttävät Suomessa syntyneitä harvemmin Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa
PALOMA-päivät
Ilmoittaudu PALOMA-päivien etäosallistujaksi 4.9. mennessä