Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen uusi toimenpideohjelma vahvistaa maahanmuuttaneiden oppilaiden perustaitoja

Julkaisuajankohta 9.11.2021 16.00
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus käynnistävät toimenpideohjelman, joka pyrkii vahvistamaan maahanmuuttaneiden oppilaiden oppimis- ja koulunkäyntivalmiuksia. Ohjelma kestää vuodesta 2022 vuoteen 2026, ja se on suunnattu erityisesti vuosiluokilla 7-9 oleville oppilaille.

Toimenpideohjelma pyrkii vahvistamaan erityisesti vieraskielisten ja vasta Suomeen muuttaneiden oppilaiden perustaitoja, kuten kielitaitoa, oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyviä valmiuksia. Ohjelma vahvistaa oppilaiden valmiuksia siirtyä toiselle asteelle tai valmistavasta opetuksesta yleisopetukseen. Ohjelmalla tuetaan erityisesti niitä oppilaita, jotka ovat 7-9 –vuosiluokilla ja joiden koulunkäyntiaika Suomessa on jäänyt lyhyeksi.

Opetusministeri Li Andersson kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa, että ohjelman tavoitteena on löytää konkreettisia ratkaisuja maahanmuuttaneiden oppilaiden tukemiseen, jotta yksikään nuori ei jäisi ilman jatko-opiskeluvalmiuksia.  

Toimenpideohjelma on osa Oikeus oppia -ohjelmaa

Oikeus oppia -ohjelma on perusopetuksen ohjelma, joka vahvistaa koulutuksen laatua, koulutuksellista tasa-arvoa ja vähentää eriarvoistumiskehitystä. Ohjelmaan on varattu 313 miljoonaa euroa ja valtionavustuksia on ohjattu esimerkiksi inkluusion, tasa-arvon, yhdenvertaisuuden vahvistamiseen ja välttämättömään ja varhaiseen tukeen. Maahanmuuttaneiden oppilaiden perustaitojen vahvistamiseen tähtäävän osuuteen on varattu 13 miljoonaa euroa. 

Toimenpideohjelman toteutukseen osallistuvat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Koulutuksen arviointikeskus Karvi.

Lue lisää:
Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote toimenpideohjelmasta
Oikeus oppia -ohjelma

Takaisin uutisiin