Vuoden toinen Policy Brief -artikkeli käsittelee Suomessa syntyneitä ulkomaalaistaustaisia
Policy Brief -artikkelisarjan toisessa osassa paneudutaan Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten koulutukseen, työllisyyteen ja sosioekonomiseen asemaan. Tutkimusten mukaan ulkomaalaistaustaisten lasten perheiden muuta väestöä alhaisempi sosioekonominen asema vaikuttaa lasten koulutus-, harrastus- ja työllistymisnäkymiin. Artikkelissa esitetään tutkimustietoon perustuvia keinoja, jotka edistäisivät eri taustoista tulevien henkilöiden yhdenvertaisuutta.
Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten määrä on kasvanut nopeasti ja ryhmään kuuluvat ovat nuoria: yli 80% heistä on alle 18-vuotiaita ja 46% alle 7-vuotiaita. Nuoren ikäjakauman takia Suomessa syntyneiden koulutus- ja työllisyyspoluista tiedetään vielä suhteellisen vähän, eikä 1990-luvulla syntyneiden tilanne välttämättä kerro 2010-luvulla syntyneiden lasten tulevaisuudesta.
Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten vanhemmat ovat muuttaneet Suomeen erityisesti entisen Neuvostoliiton maista, Aasiasta ja Afrikasta. Suurimmat kieliryhmät ovat suomi, venäjä ja somali.
Artikkelissa Suomessa syntyneeksi ulkomaalaistaustaiseksi määritellään henkilö, joka on syntynyt Suomessa mutta jonka molemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla.
Perhetausta ja sosioekonominen asema vaikuttavat lasten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen
Tutkimustiedon valossa Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten lasten perheiden sosioekonominen asema on selvästi suomalaistaustaisten lasten perheitä matalampi. Vanhempien asema vaikuttaa esimerkiksi lasten koulumenestykseen, harrastusmahdollisuuksiin, jatkokouluttautumiseen ja työmarkkina-asemaan. Suomessa syntyneet ulkomaalaiset tulevat useammin kiusatuiksi ja heidän perheissään on useammin työttömyyttä ja köyhyyttä.
Artikkelissa esitellään useita keinoja, jotka parantaisivat suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten asemaa. Koska perheen sosioekonomisella asemalla on selkeä yhteys lasten menestykseen, on keskeistä tukea lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia suorilla toimenpiteillä ja investoinneilla. Vanhempien onnistunut kotoutuminen edistää lasten hyvinvointia ja erityisesti maahan muuttaneiden työllistymiseen tulee panostaa.
Kotoutumisen osaamiskeskus alkoi julkaista Policy Brief -artikkelisarjaa vuonna 2021. Sarjassa on ilmestynyt aikaisemmin maahanmuuttajastaustaisten naisten työllisyyttä käsittelevä artikkeli.
Lisätietoa:
Policy Brief 2/2021: Miten Suomessa syntyneet ulkomaalaistaustaiset pärjäävät koulussa ja työelämässä?
Policy Brief -artikkelisarja