Rakenteellista syrjintää voi torjua parantamalla saavutettavuutta ja monipuolistamalla tietolähteitä
Rakenteellisen syrjinnän vastaisia toimia ovat esimerkiksi nykyisen lainsäädännön arvioiminen sekä rakenteellisen syrjinnän seuranta niin työelämän kuin koulutuksen parissa. Esimerkiksi koulutuksessa olisi tunnistettava eriarvoistavia käytäntöjä niin opetuksen sisällöissä, opetustilanteissa kuin oppilaitoksen ilmapiirissä. Tiedot käyvät ilmi oikeusministeriön tuottamasta esiselvityksestä, joka on osa valtioneuvoston toimintaohjelmaa hyvien väestösuhteiden edistämiseksi sekä rasismin torjumiseksi.
Esiselvityksen mukaan rakenteellisen syrjinnän vastaisia toimia ovat rakenteellisen syrjinnän seurantaan soveltuvien tietolähteiden monipuolistaminen sekä esteettömyyden ja saavutettavuuden edistäminen. Rakenteellisella syrjinnällä tarkoitetaan ihmisiä eriarvoiseen asemaan asettavaa syrjivää toimintaa tai muita käytäntöjä. Syrjintää tapahtuu eri yhteiskunnallisissa rakenteissa, ja se voi olla tarkoituksellista tai tahatonta. Rakenteellinen syrjintä voi väestötasolla johtaa tiettyjen väestöryhmien aseman heikentymiseen. Yksilötasolla rakenteellinen syrjintä heikentää myös yhdenvertaisia mahdollisuuksia.
Esiselvitys syrjinnän tunnistamisesta ja seuraamisesta yhteiskunnan eri osa-alueilla toteaa tuloksissa myös positiivisen erityskohtelun käyttöönoton vahvistavan monimuotoisuuden lisäämistä eri instituutioissa. Esiselvityksessä on tarkasteltu rakenteellista syrjintää muun muassa instituutioiden toiminnan ja lainsäädännön tasolla. Se sisältää ehdotuksia ja suosituksia rakenteellisen syrjinnän torjumisesta. Lisäksi on pyritty rakentamaan mallia rakenteellisen syrjinnän seurannan kehittämiseksi työelämää ja koulutusta varten. Selvityksen ovat laatineet tutkijat Panu Artemjeff ja Liban Sheikh oikeusministeriön toimeksiannosta.
Lisätietoja:
Oikeusministeriön tiedote 13.6.2023: Selvitys: rakenteellisen syrjinnän vastaisia toimia voidaan tehostaa
Esiselvitys rakenteellisesta syrjinnästä -julkaisu