Ukrainalaisia on nyt työnhakijoina enemmän kuin muita ulkomaalaisia
Ulkomaalaisia työttömiä työnhakijoita oli joulukuussa 37 091, mikä on 14 % kaikista työttömistä työnhakijoista. Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä nousi edellisvuodesta 15 % (4 919 henkilöä).
Joulukuun 2022 lukuihin perustuvan työllisyyskatsauksen mukaan:
- Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä on kasvussa. Tilapäistä suojelua saavia ukrainalaisia työttömiä työnhakijoita oli joulukuun lopussa 3 753 hlöä (eli 10 % kaikista ulkomaalaisista työttömistä työnhakijoista), joten joulukuun kasvu ei selity täysin ukrainalaisten määrän kasvulla. Suomalaisten työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisvuodesta, joten kehityksessä oli joulukuussa huomattavia eroja näiden kansalaisuusryhmien välillä.
- Ulkomaan kansalaisten aktivointiaste oli 45,4 % vuonna 2022. Tämä on noin 15 %-yksikköä enemmän kuin kaikilla työnhakijoilla yhteensä. Aktivointiaste nousi hieman edellisvuodesta, mutta vähemmän kuin Suomen kansalaisten keskuudessa.
- Ukrainalaiset työnhakijat olivat joulukuussa suurin yksittäinen kansalaisuusryhmä ulkomaalaisten työnhakijoiden joukossa. Samanaikaisesti esimerkiksi intialaisten työnhakijoiden määrä on kasvussa. Virolaisten työnhakijoiden määrä on vähentynyt runsaasti vuoden 2022 aikana.
- Ensimmäisiä kotoutumissuunnitelmia laadittiin TE-palveluiden asiakkaille vuoden 2022 viimeisellä vuosineljänneksellä yhteensä 4 504 kappaletta, mikä on noin 2 700 ja 146 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvu oli suurempaa naisten keskuudessa ja Uudenmaan ulkopuolella.
Työvoimatutkimuksen mukainen ulkomailla syntyneiden työllisyysasteen trendi oli vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä 70,5 %. Trendi on ollut erittäin nousujohteinen vuodesta 2021 lähtien, ja ero Suomessa ja ulkomailla syntyneiden välillä on kaventunut vain noin 4 %-yksikköön.
Kotoutumisen osaamiskeskus julkaisee kuukausittain katsauksen ulkomaan kansalaisten ja vieraskielisten työllisyydestä ja palveluihin osallistumisesta perustuen työnvälitystilaston rekisteritietoihin ja työvoimatutkimuksen kyselytietoihin.
Lisätietoja:
Työllisyyskatsaukset