Hyppää sisältöön

Kotoutuminen.fi-blogi tarjoaa näkökulmia kotoutumiseen

Kotoutumisen osaamiskeskus julkaisee kotoutuminen.fi:ssä kotoutumiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat erityisesti yhteistyökumppanit, hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat. Blogin yhteydessä voimme myös julkaista hankkeiden tuloksia ja tuotoksia. Myös osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat kirjoittavat blogiin.

Otamme vastaan blogikirjoituksia koko ajan. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan blogiin, ota yhteyttä: [email protected].

Blogeja voi kommentoida ja kommentoija vastaa siitä, että hänen tekstinsä on lakien ja hyvien tapojen mukaista. Blogin ylläpitäjät päättävät, mitkä viestit julkaistaan. Blogikirjoittajat eivät ota kantaa/vastaa yksittäisten henkilöiden tilanteisiin liittyviin kysymyksiin. Kirjoitukset ja kommentit eivät edusta työ- ja elinkeinoministeriön virallista kantaa.

Blogin sisältöön liittyvät oikeudet

Palvelun kaikki oikeudet, tekijänoikeudet mukaan lukien, ovat työ- ja elinkeinoministeriöllä (TEM). TEM pidättää itsellään kaikki oikeudet blogisivuston sisältöön. Kommentoija myöntää TEM:lle oikeuden julkaista tai olla julkaisematta aineiston, jonka kommentoija on lähettänyt kommentointipalstalle.

Blogit

50 tapaa kerätä leiri-ilmoittautumisia 

Julkaisupäivä 9.6.2023 13.59 Blogit

Kulleroita ja leinikkejä. Yhdenvertaisuuden ja vieraanvaraisuuden todeksi tekeminen edellyttää moninaisuuden huomioimista kaikenkokoisissa asioissa. Tässä yksi esimerkki Diakonissalaitoksen Olohuoneelta siitä, mitä tämä voi käytännössä tarkoittaa. 

Viime kesänä järjestin nuorten aikuisten leiriä, johon ilmoittautumiset tulivat monia erilaisia kanavia pitkin. Puhelimeni piippasi tuttuja ja vieraita numeroita, WhatsApp-ryhmässä yksi vastasi toisen nuoren kysymykseen minun puolestani, joku kysyi kaverille paikkaa. Tein selkokielisyyteen pyrkiviä, kuvitettuja leirimainoksia ja -muistilistoja, joita lähetin ryhmissä ja jokaiselle erikseen. Selitin uudestaan ja uudestaan niin kasvokkain kuin puhelimessa, mitä leiri tarkoittaa ja mitä sinne on hyvä ottaa mukaan. 

Leirin alla kerroin ystävälleni, kuinka ilmoittautumisten hallinta ja sen vuoksi koko leirin organisointi oli vienyt huomattavasti isomman osan työviikosta kuin olin ennakoinut. Ystäväni ihmetteli, miksi en vain tee yhtä ilmoittautumislinkkiä jaettavaksi ja kerää tarvittavia tietoja kootusti sitä kautta. 

Helsingin Kalliossa sijaitseva Olohuone on ilman huoltajaa maahan tulleiden nuorten yhteisö, jonka toiminnassa mukana olevilla ihmisillä on ollut tuhansien kilometrien ja lukemattomien haasteiden täyteinen polku. Olohuone on paikka, jossa suomen kieli ja suomalaisessa yhteiskunnassa navigoiminen on useimmille enemmän tai vähemmän uutta. Paikka, jossa digitaidot, raha tai kielitaito ei ole osallistumisen ehto. 

Tarvitaan uudenlaisia tapoja kutsua mukaan

En tehnyt vain yhtä ilmoittautumislinkkiä siksi, että haluamme tehdä toiminnastamme sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti saavutettavaa. Haluamme rakentaa kannattelevia yhteisöjä ja tarjota ihmisille mahdollisuuksia liittyä itselle sopivaan toimintaan. Olohuoneen toiminnassa jokaisen huomioiminen kokonaisvaltaisena yksilönä ja tervetulleeksi toivottaminen tarkoittaa, että meidän on pystyttävä arjessa tarjoamaan myös muita vaihtoehtoja pikkujoulujen, ruisleivän ja Webropol-ilmoittautumislomakkeen rinnalla. Tarvitaan siis monenlaisia ja uudenlaisia tapoja kutsua mukaan. 

Tarvitaan selkokielistä viestintää ja itselle itsestään selvien käsitteiden avaamista. Tarvitaan aikaa ja rohkeutta varmistaa, että kutsun vastaanottaja on kielitaidosta huolimatta ymmärtänyt, mitä halusit kertoa. Me tarvitsemme – myös minä ja sinä – kuplien puhkomista ja ymmärrystä siitä, mikä omassa kulttuurissamme saattaa uudelle tulijalle vaikuttaa hankalalta. Tarvitaan kohtaamisia kasvokkain ja yhteistä naurua, kuten Olohuoneella, jossa nuorilla on valtavasti resilienssiä kaikista haasteista huolimatta. 

Emma Kallunki, Diakonissalaitos 

P.S. Kesäleiri oli nuorten suunnittelema ja se järjestettiin Vuosaaressa yhteistyössä Punaisen ristin kanssa osana nuorten aikuisten Kesäklubi-toimintaa. Ilmoittautumiset pysyivät tallessa ja leirille osallistui viitisenkymmentä nuorta. Niin osallistujien, vapaaehtoisten kuin työntekijöiden näkökulmasta leiri onnistui erinomaisesti!

Diakonissalaitoksen olohuonetoiminta