Julkaisutilaisuus: Koto-SIB-kokeilun vaikutukset ja käytännön toteutus

Keskiviikko 4.9.2024 klo 10.00 –  12.00

työ- ja elinkeinoministeriö

Tilaisuudessa julkaistaan selvitys, jossa arvioidaan vuosina 2016–2019 toteutetun Koto-SIB -kokeilun vaikuttavuutta sekä kokeilun ja toimintamallien kustannustehokkuutta ja käytännön toteutusta.

Aika: Keskiviikkona 4.9.2024 klo 10–12

Paikka: verkossa (Teams)

Selvityksen mukaan Koto-SIB paransi merkittävästi osallistujien työmarkkinatulemia, lisäsi heidän maksamiaan veroja ja vähensi heidän saamiaan tulonsiirtoja. 

Kokeilussa toteutettiin uudenlainen toimintamalli, jossa kotoutumiskoulutusta muutettiin kahdella merkittävällä tavalla: (1) TE-toimistojen tarjoamat normaalit palvelut korvattiin nopeaan työllistymiseen tähtäävällä palvelulla, jossa osallistujille tarjottiin työtä ja työssä oppimista lyhyen kielikoulutuksen jälkeen, ja (2) palvelu hankittiin vaikuttavuusinvestointina, jossa merkittävä osa toteuttajan palkkion suuruudesta määräytyi sen tuottaman lisäarvon perusteella. Lisäarvo mitattiin hyödyntämällä satunnaistettua koeasetelmaa.

Tilaisuudessa kuullaan esitykset, jotka perustuvat kahteen toisiaan täydentävään analyysiin. VATT:n työryhmä on arvioinut Koto-SIB:n vaikutuksia osallistuneiden työmarkkinatulemiin satunnaistetun koeasetelman ja Tilastokeskuksen ylläpitämien laajojen rekisteriaineistojen avulla. Owal Groupin työryhmä on arvioinut projektin käytännön toteutusta ja toimivuutta haastatteluiden avulla. Työ- ja elinkeinoministeriö on toteuttanut kokeilun ja tilannut arvioinnin. 

Tilaisuus on suunnattu etenkin Koto-SIB-kokeilusta ja selvityksestä kiinnostuneille tutkijoille ja kotoutumista edistäville toimijoille. Tilaisuus järjestetään etänä Teams-yhteydellä. 

Ilmoittaudu tilaisuuteen viimeistään 2.9.2024. 

Ohjelma

  • Kokeilun ja selvityksen tausta ja tarkoitus
    • maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen, työ- ja elinkeinoministeriö
  • Selvityksen tulokset
    • johtava tutkija Hanna Pesola, VATT
    • johtaja Risto Karinen, Owal Group

Lisätietoja:
Ilmoittaudu tilaisuuteen
Lue lisää Koto-SIB-kokeilusta

Kohderyhmät: julkinen hallinto, kunnat, valtionhallinto, yliopistot ja korkeakoulut, yritykset, hyvinvointialueet