Kotoutumisen vuosikatsaus: maahanmuuttaneet kiinnittyvät suomalaiseen yhteiskuntaan mutta kohtaavat yhä monia ongelmia

Julkaisuajankohta 10.5.2023 8.45
Uutinen

Kotoutumisen vuosikatsaus tarjoaa ajantasaista tietoa maahanmuuttaneiden tilanteesta Suomessa. Maahanmuuttaneiden kiinnittymisestä yhteiskuntaan on merkkejä, mutta ulkomaalaistaustaisten toimeentulo, hyvinvointi ja yhteiskunnallinen osallisuus ovat heikompia kuin valtaväestön.

Suomeen muuttaa jatkuvasti enemmän ulkomaalaisia ja kotoutumisen seuranta on tärkeää väestömme muuttuessa. Kotoutumisen osaamiskeskuksen laatima kotoutumisen vuosikatsaus 2023 esittelee kotoutumisen tilaa Suomessa työllisyyden, koulutuksen, hyvinvoinnin, osallisuuden ja yhteiskunnan vastaanottavuuden näkökulmista. 

Maahanmuuttaneiden kiinnittymisestä suomalaiseen yhteiskuntaan on monia viitteitä. Pienituloisuus on hiljalleen vähenemässä ja työllisyysaste on noussut. Suomen asenneilmapiiri on myös EU:n keskiarvoa myönteisempi: 77 prosenttia valtaväestöstä ajattelee, että kotoutuminen on sekä maahanmuuttajien että koko yhteiskunnan vastuulla. Maahanmuuttaneiden eri ryhmiä kohdellaan kuitenkin eri tavoin, ja syrjintä vaikuttaa muun muassa työllistymiseen.

Ulkomaalaistaustaisten toimeentulo ja hyvinvointi ovat suomalaistaustaisia heikommalla tasolla, vaikka tulonjako on Suomessa EU:n keskiarvoa tasa-arvoisempaa. Parannettavaa on myös maahanmuuttaneiden kokemassa kohtelussa ja yhteiskunnallisessa osallisuudessa. Kotoutuminen on kaksisuuntaista, eli eriarvoisuuksien haastaminen ja kotoutumisen edistäminen koskettavat myös suomalaistaustaisia. 

Erot maahanmuuttaneiden ja suomalaisen valtaväestön välillä vaihtelevat kotoutumisen eri osa-alueilla. Muun muassa maassaoloaika ja elämäntilanne vaikuttavat kotoutumiseen. Muita heikommassa asemassa ovat muun muassa matalammin koulutetut, kansainvälistä suojelua saavat, työelämän ulkopuolella olevat ja syrjinnän kohteena oleviin ryhmiin kuuluvat maahanmuuttaneet.

Kotoutumisen osaamiskeskus ylläpitää kotoutumisen valtakunnallista seurantajärjestelmää ja tarjoaa kaikille avointa tietoa kotoutumisen edistämiseksi ja kotoutumispolitiikan tukemiseksi.

Lisätiedot:
Kotoutumisen vuosikatsaus 2023

Takaisin uutisiin