Sisäministeriö ja Euroopan muuttoliikeverkosto ovat julkaisseet koottua tietoa maahanmuutosta

Julkaisuajankohta 10.8.2023 16.30
Uutinen

Sisäministeriö on julkaissut katsauksen EU-alueelle ja Suomeen suuntautuvaan muuttoliikkeeseen. Katsauksen mukaan EU-alueelle kohdistuva muuttoliike on kasvanut, minkä taustalla ovat erityisesti Ukrainan sota sekä turvallisuuspoliittisen ympäristön muutokset, äärimmäinen köyhyys ja ympäristön- ja ilmastonmuutos. Monipuolista tietoa muuttoliikkeestä Eurooppaan ja Suomeen saa myös Euroopan muuttoliikeverkoston julkaistuista.

EU:n jäsenmaissa on tällä hetkellä noin neljä miljoonaa Ukrainan sotaa paennutta tilapäistä suojelua saavaa. Vuosien 2022 ja 2023 aikana myös EU-alueella jätettyjen turvapaikkahakemusten määrä on kasvanut merkittävästi. Vuoden 2023 toukokuun loppuun mennessä turvapaikkahakemuksia oli jätetty 32 % enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Hakijoista suurin osa oli lähtöisin Syyriasta, Afganistanista, Turkista ja Venezuelasta. Hakemuksia jätettiin eniten Saksassa, Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa. 

Sisäministeriön julkaiseman katsauksen mukaan myös sääntöjenvastainen muuttoliike on kasvanut, mikä näkyy myös tuhoisien onnettomuuksien määrän kasvuna. Sääntöjenvastainen muuttoliike keskittyy erityisesti keskisen Välimeren reitille Tunisiasta ja Libyasta Italiaan. Taustalla ovat esimerkiksi poliittisen epävarmuuden kasvu sekä kiristyneet asenteet siirtolaisia kohtaan. 

Suomeen muutetaan edelleen pääasiassa työn, opiskelun tai perheen vuoksi. Myönteisiä oleskelulupapäätöksiä tehtiin vuonna 2022 yhteensä 51 300. Turvapaikkahakemusten määrä on kääntynyt laskuun vuonna 2023.

Suomessa tilapäisen suojelun hakemuksia on jätetty yhteensä 60 000 ja vastaanottojärjestelmässä on tällä hetkellä noin 41 000 ukrainalaista. Kuntiin siirtyminen on käynnistynyt maltillisesti ja noin 9000 ukrainalaista on saanut Suomesta kotikunnan. Kuntiin ukrainalaisia on siirtynyt 4 400.

Tutustu myös EMN:n julkaisemaan maakohtaiseen tietoon maahanmuutosta

Euroopan muuttoliikeverkosto (EMN) julkaisee vuosittaiset maahanmuutto- ja turvapaikkaraportit. Vuosiraporttien lisäksi EMN julkaisee kustakin jäsenmaasta myös Country Factsheet vuosikatsaukset, joissa on tietoa ja tilastoja maahanmuuton kehityskuluista. 

Lisätietoja:
Sisäministeriön katsaus EU-alueelle ja Suomeen suuntautuvaan muuttoliikkeeseen (1/2023)
Kaikki EMN Country Factsheet -maakatsaukset (2022)
Vuosittainen maahanmuutto- ja turvapaikkaraportti (2022)

Takaisin uutisiin