Uuden raportin mukaan kidutuksen uhreja jää yhä tunnistamatta turvapaikkatutkinnassa
Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) ja Punaisen ristin raportti kartoittaa käytäntöjä ja haasteita kidutuksen uhrien tunnistamisessa EU-maiden turvapaikkaprosesseissa. Keskeisiä haasteita ovat esimerkiksi uhrien epävarmuus kertoa kokemuksistaan pelon tai häpeän takia, kidutuksesta raportoinnin todenmukaisuuden arviointi sekä uhrien epäluottamus viranomaisiin
Arvioiden mukaan EU:ssa oli vuonna 2010 noin 400 000 kidutuksesta selvinnyttä, mutta tietoa kidutuksen yleisyydestä kansainvälistä suojelua hakevien keskuudessa on edelleen vähän. Kidutusta kokeneilla esiintyy usein mielenterveyshäiriöitä, jotka saattavat vaikeuttaa turvapaikkahaastattelua ja omista taustoista kertomista.
EMN:n ja Punaisen ristin raportin mukaan useimmissa EMN:n jäsen- ja tarkkailijavaltioissa tarjotaan koulutusta turvapaikkaviranomaisille kidutuksen uhrien tunnistamisesta. Koulutusta tarjoaa myös Euroopan unionin turvapaikka-asioiden virasto, kansalaisjärjestöt ja kansainväliset järjestöt.
Keskeisiä haasteita turvapaikkamenettelyissä ovat raportin mukaan muun muassa turvallisen ympäristön ja asianmukaisten olosuhteiden luominen uhreille, jotta he voivat ilmoittaa kokemuksistaan. Hyviä käytäntöjä ovat muun muassa sidosryhmien välisen yhteistyön edistäminen, erilaiset tarpeet huomioon ottavien prosessien edistäminen ja tiedonvaihdon tehostaminen uhrien tukemiseksi.
Tilapäisen suojelun yhteydessä kidutuksen uhrien tunnistamista vaikeuttaa se, että ei ole olemassa virallista hakemusmenettelyä, jonka avulla viranomaiset voisivat tunnistaa ja havaita kidutuksen tai pahoinpitelyn uhreja. Kuitenkin joissain EMN:n jäsen- ja tarkkailijamaissa on otettu käyttöön protokollia, erityisiä lääkäripalveiluita tarjoavia erikoistuneita keskuksia sekä järjestetty tiedotuskampanjoita oma-aloitteisen ilmoittautumisen helpottamiseksi.
Lisätietoa:
EMN:n tiedote: Kidutuksen uhreja jää edelleen tunnistamatta turvapaikkatutkinnassa
Raportti: Practices and challenges in identifying victims of torture and ill-treatment in the context of international and temporary protection – EMN Inform (englanniksi)