Hyppää sisältöön

Kotoutuminen.fi-blogi tarjoaa näkökulmia kotoutumiseen

Kotoutumisen osaamiskeskus julkaisee kotoutuminen.fi:ssä kotoutumiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat erityisesti yhteistyökumppanit, hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat. Blogin yhteydessä voimme myös julkaista hankkeiden tuloksia ja tuotoksia. Myös osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat kirjoittavat blogiin.

Otamme vastaan blogikirjoituksia koko ajan. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan blogiin, ota yhteyttä: [email protected].

Blogeja voi kommentoida ja kommentoija vastaa siitä, että hänen tekstinsä on lakien ja hyvien tapojen mukaista. Blogin ylläpitäjät päättävät, mitkä viestit julkaistaan. Blogikirjoittajat eivät ota kantaa/vastaa yksittäisten henkilöiden tilanteisiin liittyviin kysymyksiin. Kirjoitukset ja kommentit eivät edusta työ- ja elinkeinoministeriön virallista kantaa.

Blogin sisältöön liittyvät oikeudet

Palvelun kaikki oikeudet, tekijänoikeudet mukaan lukien, ovat työ- ja elinkeinoministeriöllä (TEM). TEM pidättää itsellään kaikki oikeudet blogisivuston sisältöön. Kommentoija myöntää TEM:lle oikeuden julkaista tai olla julkaisematta aineiston, jonka kommentoija on lähettänyt kommentointipalstalle.

Blogit

Miten edistetään kotoutumista digi-Suomeen?

Julkaisupäivä 28.2.2018 9.55 Blogit

Suomalaisen yhteiskunnan digitalisoituminen asettaa uusia haasteita kotoutumiselle ja maahanmuuttajien opetukselle. Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on paitsi saavuttaa suomen kielessä toimiva peruskielitaito myös antaa yhteiskunnallisia valmiuksia, jotka edistävät pääsyä työelämään ja jatkokoulutukseen. Digitaidot ovat tärkeä osa näitä valmiuksia, ja niitä tarvitaan alusta alkaen uudessa kotimaassa.

Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksian toteuttama Osallisena verkossa – digitaalisia taitoja maahanmuuttajille -hanke (ESR) pyrkii parantamaan aikuisten maahanmuuttajien perustaitoja ja kannustamaan opettajia digitaalisten välineiden ja oppimisympäristöjen hyödyntämiseen heti kotoutumisprosessin alusta alkaen.

Digitaidot osaksi koulutusta

Projektin alkuvaiheessa keskityttiin aikuisten maahanmuuttajien perustaitojen kartoitukseen ja heille annettiin ohjausta ja tukea digitaalisten välineiden käyttöön. Suomen kielen opettajat otettiin mukaan digiohjauksen suunnitteluun ja opetussisältöjen sovittamiseen digitaitoja tukevaksi.

Projektin kannustuksesta opettajat alkoivat rohkeasti hyödyntää muun muassa sosiaalista mediaa ja sähköisiä oppimisalustoja, ja myös opiskelijat osallistettiin oman oppimisensa arviointiin videoblogien ja digitaalisten kirjojen avulla. Kokemukset osoittavat, että tieto- ja viestintätekniikka mahdollistaa oppimisympäristön laajentamisen oppilaitoksen ulkopuolelle ja parantaa opiskelijoiden itseohjautuvuutta ja itseopiskelumahdollisuuksia.

Vertaisohjauksesta voimaa

Kotoutumiskoulutuksen opiskelijat ovat hyvin heterogeeninen ryhmä myös digitaidoiltaan. Toiset käyttävät digivälineitä taitavasti, toisilla on suuria puutteita perustaidoissa. Projektin aikana hyviä kokemuksia on saatu myös omakielisestä vertaisohjauksesta, jota on mallinnettu osaksi kotoutumiskoulutusta.

Projekti on tehnyt myös aktiivisesti valtakunnallista verkostoyhteistyötä tulosten jalkauttamiseksi. Maahanmuuttajien opettajille ja ohjaajille on järjestetty useita koulutuksia, jotta he voisivat integroida digitaaliset välineet luonnolliseksi osaksi opetustaan.

Maaliskuussa 2018 järjestetään valtakunnalliset loppuseminaarit Jyväskylässä, Rovaniemellä ja Helsingissä. Tervetuloa kuulemaan lisää projektin tuloksista.

Marianne Seppä, projektipäällikkö, OSALLISENA VERKOSSA – digitaalisia taitoja maahanmuuttajille -projekti (ESR), Luksia

Osallisena verkossa -projekti on osa TAITO-ohjelmaa, joka keskittyy aikuisten luku-, numero- ja digitaitojen kehittämiseen.

Lisätiedot:

Osallisena verkossa verkossa – digitaalisia taitoja maahanmuuttajille -hanke (ESR)

Osallisena verkossa -loppuseminaarit