Hyppää sisältöön

Työkalupakki tarjoaa käytäntöjä pakolaisten osallisuuden vahvistamiseen

Kotoutumista edistämässä – osallistavia lähestymistapoja paikallistason ammattilaisille on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n julkaisema työkalu ja viestintäaineisto. Työkalu auttaa pakolaisten osallisuuden kokonaisvaltaisessa edistämisessä, hyvien käytäntöjen tunnistamisessa ja oman toiminnan suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa osallisuuden näkökulmasta. 

Työkalupakki on tarkoitettu erityisesti paikallistason toimijoille kuten järjestöille ja kunnille mutta soveltuu myös esimerkiksi rahoittajien, oppilaitosten ja elinkeinoelämän toimijoiden käyttöön. Työkalua voi soveltaa työssään kokonaisuutena tai soveltuvilta osin. 

UNHCR on kehittänyt työkalua yhdessä eri järjestöjen, tukijoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Työkalupakkia on testattu Bulgariassa, Italiassa, Suomessa, Kreikassa, Maltalla, Puolassa ja Serbiassa. Työkalun osat ovat saatavilla suomeksi, englanniksi ja kymmenellä muulla kielellä.

Työkaluun kuuluu

Suomessa työkalupakin kehittämistä koordinoi Siirtolaisuusinstituutti. Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hanke (AMIF) on osallistunut materiaalin työstämiseen ja julkaisuun.

Lisätietoa:
Tutustu työkalupakkiin (englanniksi)
Lue lisää UNHCR:n toiminnasta