Kunta ja hyvinvointialue laativat kotoutumissuunnitelman kotoutumislain mukaan aina ilman huoltajaa saapuneelle ja oleskeluluvan saaneelle alaikäiselle maahanmuuttaneelle.
Muille alaikäisille maahanmuuttaneille kotoutumissuunnitelma laaditaan, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Alaikäisen kotoutumissuunnitelman laatimisesta vastaa kunta. TE-toimistolta tai työllisyyden kuntakokeilulta voidaan tarvittaessa pyytää neuvoa, jos nuoren henkilön lähiajan tavoitteena on työllistyminen.
Kun arvioidaan alaikäisen maahanmuuttaneen kotoutumissuunnitelman tarvetta, otetaan huomioon yksilölliset olosuhteet, alaikäisen toiveet sekä lastensuojelulain mukaisesti hänen etunsa ja kehitysvaiheensa. Kotoutumissuunnitelma laaditaan yhdessä lapsen tai nuoren ja hänen huoltajansa tai edustajansa kanssa.
Alaikäisen kotoutumissuunnitelma sovitetaan yhteen perheen kotoutumissuunnitelman ja hänelle laadittavien muiden suunnitelmien kanssa. Suunnitelma voidaan tarvittaessa laatia yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa. Keskeisiä yhteistyötahoja voivat olla opetus-, nuoriso- sekä hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden edustajat. Ilman huoltajaa saapuneen alaikäisen suunnitelma on laadittava yhdessä hyvinvointialueen kanssa. Yleensä lasten ja nuorten kotoutumista tuetaan peruspalveluilla. Palveluja sovelletaan niin, että ne tukevat riittävästi maahanmuuttaneiden lasten ja nuorten hyvinvointia, ikätasoon kuuluvaa kehitystä ja osallisuutta yhteiskunnassa. Suunnitelmassa otetaan huomioon myös lapsen ja nuoren oma äidinkieli ja kulttuurinen tausta.
Ilman huoltajaa saapuneiden lasten ja nuorten lisäksi tarvittavien toimijoiden monialaisessa yhteistyössä laadittavasta kotoutumissuunnitelmasta hyötyvät erityisesti yläkouluikäisinä Suomeen muuttaneet, lapset ja nuoret, joilla on vähäinen koulutausta sekä lapset ja nuoret, joiden perheissä esiintyy heidän hyvinvointiinsa vaikuttavia haasteita.
Alaikäisen kotoutumissuunnitelma voi sisältää muun muassa
- perusopintoja
- lukio-opintoja
- ammatillisia opintoja tai korkeakouluun johtavia opintoja
- täydennyskoulutusta tai jatkokoulutusta
- oman äidinkielen opetusta
- lastensuojelutoimenpiteitä tai niiden jälkihuoltoa
- muita sosiaali- ja terveyspalveluja (ml. mielenterveyspalvelut)
- työpajatoimintaa
- harrastusten ja vapaa-ajantoiminnan pariin ohjaamista
- sosiaalisen ja yhteiskunnallisen osallistumisen vahvistamista.
Lisätietoa:
Lastensuojelulaki
Hallintolaki
Perheen kotoutumissuunnitelma