Pakolaisesta työkaveriksi -verkostopäivä

Torstai 18.4.2024 klo 9.00 –  15.00

työ- ja elinkeinoministeriö

Kuntiin ohjaamisen toimintaohjelma kutsuu pakolaisten vastaanoton ja kotoutumisen parissa työskentelevät toimijat yhteiseen Pakolaisesta kuntalaiseksi -verkostopäivään torstaina 18.4.2024. Vuonna 2024 Pakolaisesta työkaveriksi -teemalla järjestettävä päivä tarjoaa näkökulmia, ratkaisuja ja käytännön vinkkejä pakolaisten työllistymiseen, ammattilaisten yhteistyöhön ja monimuotoisempaan työelämään.

Aika: 18.4.2024 klo 9-15 

Paikka: Paasitorni (Paasivuorenkatu 5 A, 00530 Helsinki) ja verkkolähetys aamupäivästä

Luvassa on innostavia puheenvuoroja, käytännön vinkkejä ja konkreettisia toimintamalleja pakolaisten työllistymisen ja yksilöllisten valmiuksien tukemiseen. Tilaisuudessa pohditaan myös, millaisia mahdollisuuksia kotoutumis- ja työvoimapalveluiden uudistukset tarjoavat pakolaistaustaisten työllistymiselle ja yksilöllisten valmiuksien tunnistamiselle ja tukemiselle. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki pakolaisten vastaanoton ja kotoutumisen edistämisen ammattilaiset esimerkiksi kunnissa, työvoimapalveluissa, hyvinvointialueilla, järjestöissä ja valtionhallinnossa. 

Verkostopäivä järjestetään Paasitornissa Helsingissä. Aamupäivän yhteiseen ohjelmaan (klo 9-11.30) voi osallistua myös verkkolähetyksen välityksellä. Iltapäivällä lähitilaisuuden osallistujat voivat valita, mihin kolmesta kiinnostavasta ohjelmakaistasta haluavat osallistua. Tilaisuuden tarkempi ohjelma julkaistaan maaliskuun aikana. 

Ilmoittaudu lähitilaisuuteen Helsinkiin 11.4.2024 mennessä. Lähitilaisuuteen mahtuu enintään 200 osallistujaa ja ilmoittautuminen on sitova. Jos joudut perumaan ilmoittautumisesi lähitilaisuuteen, ole mahdollisimman pian yhteydessä sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Lähitilaisuuden osallistujille tarjotaan tilaisuudessa aamiainen, lounas ja iltapäiväkahvit. Lähitilaisuus alkaa ilmoittautumisella, aamupalalla ja vapaalla verkostoitumisella klo 8.30 alkaen.

Aamupäivän etäosuuteen voi ilmoittautua 15.4.2024 asti. Etäosallistujat saavat osallistumislinkin erillisellä sähköpostilla ennen tilaisuutta. 

Seuraa tilaisuuden aamupäivää etänä tästä linkistä. 

Ilmoittaudu Pakolaisesta kuntalaiseksi -verkostopäivään webropol-lomakkeella.

Ohjelma

  • 8.15–9.00 Ilmoittautuminen, aamupala ja vapaata verkostoitumista
  • 9.00–10.00 Miten pakolaiset työllistyvät? Ajankohtaista tietoa työllistymisestä ja näkökulmia työelämän muutoksiin
    • Tilaisuuden avaus: Nanni Tuominen ja Maria Tiainen, Kuntiin ohjaamisen toimintaohjelma, TEM
    • Eri syistä maahan muuttaneiden työllistyminen Suomessa: Antti Kaihovaara, TEM
    • Kommenttipuheenvuoro: Mika Salo, Uudenmaan TE-toimisto
  • 10.00–10.45 Miten esteet ylitetään? Osaaminen käyttöön yhdenvertaisessa työelämässä
    • For the inclusion of refugees you need to walk the talk! Salla-Maria Korhonen ja Mustafa Aal-Sahek, Startup Refugees 
    • Kokemuksia pakolaisten työllistymisen mahdollisuuksista ja haasteista: Pirjo Saaranen, Haaga Helia, Pakolaisten työelämävalmiuksien 3T - Tunnista, tunnusta ja työllisty -hanke
  • 10.45–11.00 Tauko
  • 11.00–11.45 Mitä käytännössä tehdään? Käytäntöjä, kokemuksia ja yhteistyötä
    • Kokemuksia ja onnistumisia Riihimäeltä: Juha Hiltunen, Riihimäen kaupunki
    • Työnantajapuheenvuoro: Otto Saarimaa, Taloustaivas Oy
  • 11.45 Aamupäivän osuuden päätös
  • 11.45–12.45 Lounastauko
  • 12.45–15.00 Iltapäivän ohjelmakaistat
    • Kaista 1, Asiakastietojärjestelmäratkaisut muiden kuin työnhakija-kotoutujien työllistymisen tukena: Työpajassa osallistujat pääsevät pohtimaan eri asiakasryhmien työllistymistä sekä sitä, miten kotoutumisen asiakastietojärjestelmä (Koto-digi) tukee työllistymistä. Teemaa lähestytään erityisesti pakolaistaustaisten moninaisten elämäntilanteiden näkökulmasta. Työpajan vetäjinä ovat kehittämisasiantuntijat Miia Koivu ja Anna-Mari Väänänen KEHA-keskuksen Koto-digi-hankkeesta. Työpaja on tarkoitettu etenkin kunnissa ja hyvinvointialueilla työskenteleville, jotka tulevat käyttämään järjestelmää työssään, mutta on avoin myös muille kiinnostuneille.
    • Kaista 2, Työelämän vastaanottavuus ja monimuotoisuus: Kaistalla paneudutaan työelämässä ilmenevän rasismin ja ennakkoluulojen purkamiseen ja työelämän vastaanottavuuden edistämiseen. Kaistalla Aicha Manai ja Kirsi Korhonen pitävät kaksi lyhyttä työpajaa mielikuvista ja representaatiosta sekä työelämän rasismista ja sen torjumisesta. Lisäksi Nexhat Beqiri ja Liisa Päkki (Uudenmaan ELY-keskus) kertovat HVS-hankkeesta, jonka tuella Itä-Suomessa laaditusta alueellisesta toimintasuunnitelmasta ja toimijoiden alueellisesta yhteistyöstä kertoo Anne Aholainen (SavoGrow-kehitysyhtiöstä). Kaistan ohjelma sisältää lyhyitä alustuksia, keskustelua ja lyhyitä pohdintatehtäviä. Kaistan ohjelma sopii kaikille pakolaisten vastaanoton ja kotoutumisen parissa työskenteleville.
    • Kaista 3, Yksilölliset työllistymisen polut: Millaisia työllistymismahdollisuuksia on osatyökykyisille henkilöille? Miten voisin tukea vammaisen pakolaisen työllistymistä ja työelämävalmiuksia? Entä nuorta työelämään siirtymisessä? Kaistalla kuullaan esimerkkejä erilaisista pakolaisten koulutus- ja työllistymispoluista ja näkökulmia erilaisten yksilöiden ja ryhmien työllistymiseen liittyvien esteiden purkamiseen ja työllistymisen mahdollisuuksiin. Kaistalla kuullaan alustukset Jenni Nelsonilta ja Tiina Majalta (Live-säätiö) sekä Valeria Hayashilta (Iny ry). Kaistan ohjelma sisältää lyhyitä alustuksia ja keskustelua. Kaistan ohjelma sopii kaikille pakolaisten vastaanoton ja kotoutumisen parissa työskenteleville.
  • 15.00 Tilaisuuden päätös

Lisätietoja:
Ilmoittaudu tilaisuuteen
Kuntiin ohjaamisen toimintaohjelma

Kohderyhmät: julkinen hallinto, kunnat, yliopistot ja korkeakoulut, yritykset, järjestöt ja yhteisöt, hyvinvointialueet