Hyppää sisältöön

Tietoa sinulle, kun työskentelet pakolaistaustaisten kanssa

Pakolaisuuden taustalla voivat olla moninaiset syyt ja pakolaisena maahan saapuneet voivat tarvita erilaista tukea tilanteestaan riippuen. Asiakastyössä kannattaa ottaa huomioon mahdollinen traumatausta ja eritasoinen osaaminen. On tärkeää kohdata asiakas ihmisenä ja selvittää hänen tuen ja ohjauksen tarpeensa.

Mies ja nainen pitävät käsiä yhdessä

Pakolaisten vastaanotto Kuntapaikoista päättäminen ja palveluiden suunnittelu kunnissa ovat keskeisiä toimia pakolaisten vastaanotossa.
Valtion korvaukset kunnille ja hyvinvointialueille Kunnille ja hyvinvointialueille korvataan pakolaisten vastaanotosta aiheutuneita kustannuksia. Korvauksia maksetaan muun muassa tulkkauksesta, sosiaali- ja terveydenhuollon erityiskustannuksista ja laskennallisena korvauksena.
Pakolaiset ja kansainvälistä suojelua saavat Osiossa on tietoa kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden Suomeen saapumisesta ja vastaanotosta kuntaan.
Lapset, nuoret ja perheet Kotoutumistyöhön lasten, nuorten ja perheiden kanssa liittyvät esimerkiksi perhelähtöisyys, lasten ja nuorten kotoutumisen tuki, alaikäisen edustaminen, jälkihuolto ja perheenyhdistäminen.
PALOMA-koulutus PALOMA-koulutus tarjoaa käytännönläheistä tietoa pakolaisten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista työssään pakolaisia kohtaaville sekä opiskelijoille.
Sosiaali- ja terveyspalvelut pakolaisille Hyvinvointialueet vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Erityisesti pakolaisille suunnattuja sosiaali - ja terveyspalveluja ovat terveystarkastukset ja pitkäaikaisen sosiaali - ja terveydenhuollon järjestäminen.

Uutisia pakolaisia työssään kohtaaville

Kunnat ja hyvinvointialueet voivat hakea laskennallisen korvauksen lisäosaa 1.2.2024 alkaen vuonna 2023 saapuneista pakolaisista
22.1.2024 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön Pakolaisten kuntiin ohjaamisen ja kotoutumisen tuen toimintaohjelma (Kuntiin ohjaamisen toimintaohjelma) tukee pakolaisten kuntiin ohjaamista ja vastaanottoa taloudellisilla lisätuilla. Jatkossa lisätukia maksetaan kuntien lisäksi myös hyvinvointialueille. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat hakea laskennallisen korvauksen lisäosaa ajalla 1.2–30.4.2024 ja kiireellisen uudelleensijoittamisen lisätukea 1.2.2024 alkaen.
Kunnat ja hyvinvointialueet voivat hakea lisätukea kiireellistä uudelleensijoitusta tarvitsevien kiintiöpakolaisten vastaanotosta vuonna 2024
5.12.2023 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön Kuntiin ohjaamisen toimintaohjelmasta maksetaan kunnille ja hyvinvointialueille kiireellisen uudelleensijoittamisen lisätukea, jonka tavoitteena on tukea kiireellistä uudelleensijoitusta tarvitsevien kiintiöpakolaisten sijoittamista kuntiin ja palveluiden saatavuutta. 1.2.2024 alkaen lisätukea voidaan myöntää kuntien lisäksi myös hyvinvointialueille.
Kysely arabian-, darin-, somalin- ja soraninkielisille miehille käynnistyy
27.11.2023 | Uutinen
Uudenmaan ELY -keskuksen valtakunnallinen Kumppanina kotoutumisessa -hanke toteuttaa sähköisen kyselyn arabian-, darin-, soranin-, ja somalinkielisille, aikuisena Suomeen muuttaneille miehille. Kyselyllä kerätään tietoa selvitykseen, jonka tarkoituksena on tarkastella maahanmuuttaneiden miesten näkemyksiä ja kokemuksia elämästä Suomessa. 
Kunnat ja hyvinvointialueet ovat panostaneet yhteistyöhön, mutta kokevat vastuut ja yhteistyökäytännöt kotoutumisen edistämisessä edelleen osittain epäselviksi
21.11.2023 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön Kuntiin ohjaamisen toimintaohjelman (AMIF) toteuttaman kyselyn mukaan kunnissa ja hyvinvointialueilla koetaan, että kotoutumisen edistämiseen ja pakolaisten vastaanottoon liittyvässä vastuunjaossa ja yhteistyökäytännöissä on edelleen epäselvyyksiä. Vastaajien mukaan yhteistyö kunnan ja hyvinvointialueen sekä muiden toimijoiden välillä on kuitenkin tiivistä ja palveluita on kehitetty aktiivisesti.
Selvitys: kielitaito on olennainen tekijä tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten työllistymisessä
1.11.2023 | Uutinen
Tuoreen selvityksen mukaan tilapäistä suojelua saavat ukrainalaiset on otettu hyvin vastaan Suomessa. Keskeistä työllistymisessä on kielitaidon merkitys.
Kaikki uutiset