Hyppää sisältöön

Tietoa sinulle, kun työskentelet pakolaistaustaisten kanssa

Pakolaisuuden taustalla voivat olla moninaiset syyt ja pakolaisena maahan saapuneet voivat tarvita erilaista tukea tilanteestaan riippuen. Asiakastyössä kannattaa ottaa huomioon mahdollinen traumatausta ja eritasoinen osaaminen. On tärkeää kohdata asiakas ihmisenä ja selvittää hänen tuen ja ohjauksen tarpeensa.

Mies ja nainen pitävät käsiä yhdessä

Pakolaisten vastaanotto Kuntapaikoista päättäminen ja palveluiden suunnittelu kunnissa ovat keskeisiä toimia pakolaisten vastaanotossa.
Valtion korvaukset kunnille ja hyvinvointialueille Kunnille ja hyvinvointialueille korvataan pakolaisten vastaanotosta aiheutuneita kustannuksia. Korvauksia maksetaan muun muassa tulkkauksesta, sosiaali- ja terveydenhuollon erityiskustannuksista ja laskennallisena korvauksena.
Pakolaiset ja kansainvälistä suojelua saavat Osiossa on tietoa kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden Suomeen saapumisesta ja vastaanotosta kuntaan.
Lapset, nuoret ja perheet Kotoutumistyöhön lasten, nuorten ja perheiden kanssa liittyvät esimerkiksi perhelähtöisyys, lasten ja nuorten kotoutumisen tuki, alaikäisen edustaminen, jälkihuolto ja perheenyhdistäminen.
PALOMA-koulutus PALOMA-koulutus tarjoaa käytännönläheistä tietoa pakolaisten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista työssään pakolaisia kohtaaville sekä opiskelijoille.
Sosiaali- ja terveyspalvelut pakolaisille Hyvinvointialueet vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Erityisesti pakolaisille suunnattuja sosiaali - ja terveyspalveluja ovat terveystarkastukset ja pitkäaikaisen sosiaali - ja terveydenhuollon järjestäminen.

Uutisia pakolaisia työssään kohtaaville

Selvitys: kielitaito on olennainen tekijä tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten työllistymisessä
1.11.2023 | Uutinen
Tuoreen selvityksen mukaan tilapäistä suojelua saavat ukrainalaiset on otettu hyvin vastaan Suomessa. Keskeistä työllistymisessä on kielitaidon merkitys.
Kansainväliseen suojeluun vaikuttavat lakihankkeet ovat käynnistyneet sisäministeriössä
24.10.2023 | Uutinen
Sisäministeriö on asettanut kolme hanketta, joilla pyritään toteuttamaan hallitusohjelman mukaiset tiukennukset kansainväliseen suojeluun. Tarkoituksena on muuttaa kansainvälinen suojelu väliaikaiseksi ja mahdollistaa suojelun lakkaaminen, jos hakija on syyllistynyt rikokseen. Samalla otetaan käyttöön rajamenettely ja tehostetaan turvapaikkaprosessia. Muutokset koskevat ulkomaalaislakia.
AMIF-rahaston syksyn 2023 haku käynnistyy 29.9.2023
7.9.2023 | Uutinen
Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston eli AMIF-rahaston syksyn haku on käynnissä 29.9.-31.10.2023. Haku on valtakunnallinen.
Monikielisen yhteiskuntaorientaation oppimateriaalia uudistetaan
6.9.2023 | Uutinen
Uudessa yhteishankkeessa Opetushallitus ja Suomen Pakolaisapu päivittävät aikuisille maahanmuuttaneille suunnatun yhteiskuntaorientaation oppikirjan. Jatkossa oppimateriaalit ovat tarjolla verkossa.
Työ- ja elinkeinoministeriö kerää tietoa kotoutumisen edistämisestä ja pakolaisten vastaanotosta
28.8.2023 | Uutinen
Kotoutumisen edistämisen ja pakolaisten vastaanoton rakenteet ovat muuttuneet vuoden 2023 alusta, kun hyvinvointialueet käynnistivät toimintansa. Vuoden 2023 alussa myös kotoutumislakiin on tehty muutoksia. Työ- ja elinkeinoministeriö kerää tietoa kunnilta ja hyvinvointialueilta tietoa pakolaisten vastaanoton ja kotoutumista edistävien palveluiden ja toimintojen järjestämisestä ja kartoittaa kokemuksia muuttuneesta tilanteesta. Kyselyssä kartoitetaan myös, miten kunnat ovat valmistautuneet kotoutumislain kokonaisuudistukseen (KOTO24).
Kaikki uutiset