Kysely: Maahan muuttaneiden miesten tilanteet ja tuen tarve huomioitava palveluita kehittäessä

Julkaisuajankohta 15.3.2024 13.15
Uutinen

Maahanmuuttaneille, erityisesti lapsia kotona hoitaville naisille, suunnattuja palveluja on viime vuosina kehitetty paljon. Palvelujärjestelmän kehittämisessä on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon myös maahan muuttaneiden miesten tilanteet ja heille suunnatun tuen ja palvelujen saatavuus. Nämä tiedot käyvät ilmi Kumppanina kotoutumisessa -hankkeen selvityksestä. Selvitysraportti sisältää myös kyselyn tuloksiin perustuvia suosituksia palvelujärjestelmän kehittämiseksi.

Selvitykseen liittyneeseen sähköiseen kyselyyn vastasi 259 arabian-, darin-, somalin- ja soraninkielistä miestä eri puolilta Suomea. Vain edellä mainituille kieliryhmille suunnatun kyselyn avulla selvitettiin aikuisina Suomeen muuttaneiden miesten näkemyksiä ja kokemuksia elämästä Suomessa. 

Kyselyn pohjalta tuotettiin selvitys, jossa käsitellään myös kyselyn vastaajien työmarkkinatilannetta, heidän työmarkkina-asemaansa ja käsitystään työnhakutaidoistaan sekä kokemustaan ystävien määrästä elämässään ja mahdollisia syrjintäkokemuksia. Vastaajista 55% kertoi etsivänsä vastaushetkellä töitä. Kuitenkin vain 47 % heistä kertoi osaavansa hakea työpaikkoja itsenäisesti (esimerkiksi kirjoittaa CV:n tai hakemuksen). 

Vastaajista 78 % kokee Suomen kodikseen

Selvityksen mukaan yli puolet vastaajista koki, että heillä oli liian vähän sekä suomen- tai ruotsinkielisiä että muunkielisiä ystäviä. Vastaajista 67% ilmoitti kokeneensa syrjintää viimeisen 12 kuukauden aikana. Yleisimmin syrjintää oli koettu julkisilla paikoilla. Vastaajista 78 % kokee Suomen kodikseen. Vastaajat, jotka eivät olleet kokeneet syrjintää, kokivat Suomen kodikseen syrjintää kokeneita useammin. 

Kyselyn ja sen perusteella tehdyn selvityksen toteutti Owal Group Oy Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen Kumppanina kotoutumisessa -hankkeen toimeksiannosta. Esimerkiksi työvoimaviranomaiset, kunnat ja hyvinvointialueet voivat hyödyntää selvityksen tuloksia palvelujensa kehittämisessä.

Selvitys arabian-, darin-, somalin- ja soraninkielisten miesten näkemyksistä elämästä Suomessa

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Ilona Korhonen, Kumppanina kotoutumisessa -hanke, Uudenmaan ELY-keskus, [email protected], p. +358 295 021 320 
Johtaja Risto Karinen, Owal Group Oy, [email protected], p.+358 50 535 1820

Takaisin uutisiin