Policy Brief avaa maahanmuuton vaikutuksia paikallisten työllisyyteen ja palkkoihin

Julkaisuajankohta 30.11.2021 13.39
Uutinen

Tutkimuskirjallisuuden perusteella maahanmuutolla voi olla pieniä positiivisia vaikutuksia paikallisväestön työmarkkinatulemiin. Vaikutukset voivat kuitenkin olla negatiivisia niille, jotka kilpailevat maahanmuuttaneiden kanssa samoista työtehtävistä. Aihetta käsitellään kotoutumisen osaamiskeskuksen Policy Brief -artikkelisarjan kolmannessa osassa, jonka on kirjottanut tutkijatohtori Isa Kuosmanen.

Artikkelissa Isa Kuosmanen esittelee aikaisempaa aiheesta tehtyä tutkimusta sekä matalasti että korkeasti koulutetun työvoiman työmarkkinatulemiin. Artikkelissa keskitytään maahanmuuton suoriin työmarkkinavaikutuksiin. 

Monissa maahanmuuton työmarkkinavaikutuksia tarkastelevissa tutkimuksissa on hyödynnetty luonnollisia koeasetelmia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tilanteet, joissa maahanmuuttajia saapuu maahan selvästi normaalia enemmän lyhyessä ajassa. Koeasetelmia on syntynyt myös, jos rajapolitiikassa on tehty muutoksia, ja työntekijät ovat liikkuneet aikaisempaa vapaammin. 

Tutkimuksessa on havaittu negatiivisia ja positiivisia vaikutuksia paikallisten työmarkkinatulemiin

Suomessa esimerkiksi Kuosmanen ja Meriläinen (2021) ovat tutkineet EU:n vuoden 2004 laajenemisen vaikutuksia paikallisten palkkoihin ja tulokehitykseen rakennusalalla. Ulkomaalaisen työvoiman kasvu on vaikuttanut negatiivisesti niiden paikallisten ansioihin, jotka kilpailevat samoista työtehtävistä ulkomaisen työvoiman kanssa. Vastaavia tuloksia on saatu myös Norjasta, Saksasta ja Ruotsista. 

Tutkimusten perusteella negatiiviset vaikutukset kohdistuvat erityisesti matalapalkka-aloilla työskenteleviin paikallisiin. Vaikutukset eivät kuitenkaan kohdistu kaikkiin ammatteihin tasapuolisesti. Säännellyt ammatit sekä ammatit, joissa tarvitaan paikallisten kielten tuntemusta, ovat selvästi paremmin suojassa maahanmuuton kielteisiltä palkka- ja työllisyysvaikutuksilta. Toisaalta vahvasti säännellyt työmarkkinat voivat myös vaikeuttaa kykyä sopeutua työmarkkinakilpailuun.

Korkeasti koulutetun työvoiman maahanmuutto voi teoriassa kaventaa tuloeroja. Teoria perustuu siihen, että maahanmuutto voi lisätä kilpailua korkeasti palkatuissa ammateissa ja lisätä matalasti koulutetun työvoiman kysyntää. 

Myös korkeasti koulutettuun työvoimaan liittyviä vaikutuksia on tutkittu koeasetelmien avulla. Sveitsissä tehdyn tutkimuksen mukaan koulutetun työvoiman maahanmuutto nosti myös paikallisten korkeakoulutettujen palkkoja ja tulokset erosivat yksinkertaisesta teoriamallista. Maahanmuutto voikin lisätä paikallisten yritysten kasvua ja tuottavuutta, mikä vaikuttaa paikallisten korkeasti koulutettujen kysyntään suoraan ja epäsuoraan. 

Artikkeli keskittyy suoriin työmarkkinavaikutuksiin

Kolmas Policy Brief -artikkeli keskittyy maahanmuuton suoriin työmarkkinavaikutuksiin, mutta työntekijöiden liikkuvuus vaikuttaa talouteen myös epäsuorasti. Jos esimerkiksi työvoimakustannukset laskevat maahanmuuton seurauksena, yritysten halukkuus siirtää toimintojaan ulkomaille voi laskea. Tällä puolestaan voi olla myönteisiä työmarkkinavaikutuksia paikalliselle työvoimalle.

Kotoutumisen osaamiskeskus alkoi julkaista Policy Brief -artikkelisarjaa vuoden 2021 alussa. Sarjassa on ilmestynyt aikaisemmin maahanmuuttajataustaisten naisten työllisyyttä ja Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten koulutusta ja työelämää käsittelevät artikkelit. Artikkelisarja jatkuu vuonna 2022. 

Policy Brief 3/2021: Maahanmuuton vaikutukset paikallisten työllisyyteen ja palkkoihin 

Lisätietoa:
Policy Brief -artikkelisarja

Takaisin uutisiin