TE-palvelut-uudistukseen liittyvä erillisratkaisu määrittelee kotoutumiseen liittyvät rahoitusvastuut

Julkaisuajankohta 14.12.2021 14.08
Uutinen

Työllisyyden ministeriryhmä on päättänyt TE-palvelut 2024 -uudistukseen liittyvästä erillisratkaisusta, joka linjaa vastuut kotoutumisen palveluiden rahoituksessa. Erillisratkaisu tukee kuntien mahdollistuksia edistää kotoutumista ja työllistymistä heti kotoutumisen alkuvaiheessa ja huomioi kuntien erilaiset tilanteet kotoutuja-asiakkaiden määrissä.

TE-palvelu-uudistuksen myötä kunnan rahoitusvastuu työttömyysturvasta kasvaa samalla, kun työttömyysturvan ja aktivointipalveluiden välinen kytkös poistetaan. Muutosten jälkeen kuntien pitää rahoittaa työttömyysetuuksia myös niiltä päiviltä, kun työnhakija osallistuu työvoimapalveluihin. 

Työllisyyden ministeriryhmä esittää uudistukseen erillisratkaisua kotoutumissuunnitelman ajalta maksettavan työmarkkinatuen ja kotoutumiskoulutuksen rahoitusvastuun osalta. 

Erillisratkaisun mukaan kunnan työttömyysetuuksia koskevan rahoitusvastuun päivälaskuri jäädytetään, jos kunta maksaa työttömyysetuutta kotoutumisen perusteella. Jäädytys kestää pakolaisten osalta kolme vuotta ja muiden maahanmuuttaneiden osalta vuoden. 

Erillisratkaisu on perusteltu ja kustannusneutraali

Erillisratkaisun vaikutukset työllisyystavoitteelle arvioidaan vähäisiksi. Erillisratkaisu on perusteltu, sillä ulkomaalaistaustaisten työnhakijoiden ja pakolaisten työllistyminen on usein muita työnhakijoita hitaampaa.

Vaikka valmisteilla oleva kotoutumislain uudistus pyrkii nopeuttamaan kotoutumista, kotoutumiskoulutukset kestävät usein pidempään kuin muut työllisyyspalvelut. Koska mahanmuuttaneiden aktivointiaste on myös usein korkea, kunnat eivät nykytilanteessa juurikaan rahoita kotoutumispalveluissa olevien työllisyysetuuksia. 

Kotoutumiskoulutus korvataan valtionosuusjärjestelmän kautta

Työllisyyspalveluita rahoitetaan vuosittain noin 700 miljoonalla eurolla. Kotoutumiskoulutukseen käytetään summasta noin 50 miljoonaa euroa. Ministeriryhmä päätti, että uudistuksen myötä työvoimakoulutuksena järjestettävä kotoutumiskoulutus korvataan kunnille pääosin osana valtionosuusjärjestelmää.

Pakolaisten kotoutumiskoulutukseen käytettävä osa korvataan osana pakolaisten vastaanotosta ja kotoutumisen edistämisestä maksettavaa laskennallista korvausta. Uudet rahoitusratkaisut toteutetaan kustannusneutraalisti.  

Lisätietoa:
Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote erillisratkaisusta
TE-palvelut 2024 -uudistus

Takaisin uutisiin