Hyppää sisältöön

Koronavirus: Ohjeita virukselta suojautumiseen ja taudin hoitoon 

Tämä sivu on julkaistu tukemaan ohjausta ja neuvontaa swahiliksi ja tigrinjaksi. Sivu vastaa sisällöltään swahiliksi ja tigrinjaksi julkaistuja sivuja. Jos etsit tietoa suomeksi tai englanniksi, kehotamme tarkistamaan ajankohtaiset koronaohjeet THL:n ja oman kuntasi sivuilta.

Koronavirus: Ohjeita virukselta suojautumiseen ja taudin hoitoon swahiliksi
Koronavirus: Ohjeita virukselta suojautumiseen ja taudin hoitoon tigrinjaksi

Rokote koronavirusta vastaan

Koronatautia vastaan on kehitetty tehokkaita rokotteita.

Rokotetta ei ole pakko ottaa. Rokote kuitenkin kannattaa ottaa, sillä se suojaa hyvin etenkin vakavalta koronataudilta ja vähentää viruksen tarttumista ihmiseltä toiselle. Normaalimpaan arkeen voidaan palata vasta, kun tarpeeksi moni on saanut rokotuksen.

Kunnat ja kaupungit järjestävät rokotukset. Oma kuntasi kertoo, mistä ja miten koronarokotuksen voi saada. Seuraa siis oman kuntasi tai kaupunkisi verkkosivuja ja muuta viestintää. Voit pyytää apua ajan varaamiseen läheisiltäsi, mutta kotikuntasi saattaa tarjota rokotusta myös ilman ajanvarausta.

Koronarokotusta tarjotaan Suomessa kaikille 5 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen. 

Koronarokote ei maksa sinulle mitään. 

Kenelle koronarokote sopii?

Koronarokotteet sopivat yleisesti hyvin kaikille. 

  • Rokotuksen voi yleensä ottaa normaalisti, vaikka sairastaisi jotain sairautta. Myöskään lääkitys ei yleensä estä koronarokotusta.
  • Suosittelemme rokotusta kaikille raskaana oleville, sillä raskaus altistaa vakavalle koronataudille. Vakava tauti kasvattaa veritulppien riskiä ja todennäköisyyttä, että lapsi syntyy liian aikaisin. Jo tehdyistä tutkimuksista ja rokotettujen seurannasta ei ole tullut esiin turvallisuushuolia raskaana olevalle tai kehittyvälle sikiölle. Maailmalla raskaana olevia on rokotettu jo paljon. 
  • Rokotuksen voi ottaa myös imetyksen aikana. Rokotteen osat eivät siirry äidinmaitoon. Myös vauva voi saada suojaa äidin rokotuksesta.
  • Koronarokote ei sisällä eläinperäisiä aineita. Se on niin sanotusti halal- ja kosher-valmiste ja soveltuu myös vegaaneille.

Voit kysyä rokotteen sopivuudesta sinulle lääkäriltäsi.

Ovatko koronarokotteet turvallisia? 

Ihmisille saa antaa vain rokotteita, jotka ovat tarpeeksi tehokkaita ja turvallisia. Ennen kuin rokotteen voi ottaa käyttöön, sitä testataan huolellisesti. Rokotteen kehittäjät ovat testanneet rokotteita kymmenillä tuhansilla vapaaehtoisilla ihmisillä.

Rokote tarvitsee myyntiluvan, ennen kuin sitä voi antaa ihmisille. Myyntiluvan antavat lääkeviranomaiset. Myyntiluvan saa, jos rokote on tarpeeksi turvallinen ja tehokas. 

Kaikilla rokotteilla voi olla haittoja. Haitat ovat useimmiten lieviä ja menevät nopeasti ohi. 

Haittoja voivat olla esimerkiksi: 

  • pistoskohdan punoitus, turvotus tai kuumotus
  • kuume
  • päänsärky tai lihassärky. 

Koronarokotteista ei voi saada koronatartuntaa, sillä ne eivät sisällä eläviä koronaviruksia. 

Kuten kaikki rokotteet, myös koronarokote voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion. Allergiset reaktiot ovat hyvin harvinaisia, ja niitä osataan hoitaa kaikilla rokotuspaikoilla. 

  • mRNA-rokotteen saaneilla on havaittu enemmän sydänlihastulehduksia ja sydänpussin tulehduksia kuin väestöllä keskimäärin. Sydänlihastulehduksia on todettu eniten nuorilla miehillä muutama päivä toisen rokoteannoksen jälkeen. Tulehdukset ovat kuitenkin harvinaisia myös nuorilla miehillä, ja oireet ovat yleensä lieviä. mRNA-rokotteita ovat Biontech-Pfizerin Comirnaty ja Modernan Spikevax.

Myös koronatauti lisää sydänlihastulehduksia.

THL julkaisee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ajankohtaista tietoa koronarokotteista. Lue alla olevan linkin kautta, mitä tietoa rokotteista on saatavilla. 

Rokotteet ja koronavirus (suomeksi)

Koronavirus tarttuu ihmiseltä ihmiselle 

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut ihminen yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa, ja pisaroita lentää lähikontaktissa suoraan toisen, terveen henkilön limakalvoille. 

Koronavirus voi tarttua myös kosketuksen kautta. Virus voi tarttua esimerkiksi, jos sairastunut ihminen yskii käteensä ja koskee toista ihmistä, joka vie kädellään yskäneritettä suun tai nenän limakalvoille. 

Koronavirus voi tarttua myös sellaiselta henkilöltä, jolla ei ole koronavirustaudin oireita. 

Näillä ohjeilla voit estää koronavirusta leviämästä: 

  • Pidä etäisyyttä muihin ihmisiin. 
  • Vältä fyysistä kosketusta muihin ihmisiin. Älä esimerkiksi kättele, vaan keksi muita tapoja tervehtiä. 

Pese kädet, yski hihaan 

Käsien puhtaudesta huolehtiminen on yksi tapa ehkäistä koronaviruksen leviämistä. 

  • Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla. Pese kädet erityisesti silloin, kun tulet ulkoa sisälle, alat valmistaa ruokaa ja wc-käynnin jälkeen. 
  • Jos et voi pestä käsiäsi, käytä käsihuuhdetta. 
  • Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.
  • Älä koskettele silmiäsi, nenääsi tai suutasi käsillä, joita ei ole pesty. 

Käsienpesu ja yskiminen (suomeksi) 

Käytä kasvomaskia 

Jos sinulla on koronavirustautiin liittyviä oireita tai sinulla on jo todettu koronavirustartunta, pysy kotona ja vältä muiden ihmisten tapaamista. Jos joudut olemaan kotona muiden ihmisten lähellä, käytä kasvomaskia.

Käytä kasvomaskia paikoissa, joissa on muita ihmisiä. Käytä maskia, kun käyt esimerkiksi ruokakaupassa tai apteekissa, tai liikut julkisella kulkuneuvolla. Kun käytät maskia, suojaat muita tartunnalta. 

Sinun kannattaa käyttää maskia, vaikka olisit jo sairastanut. Voit edelleen saada tartunnan ja tartuttaa sitä eteenpäin. 

Käytä maskia, vaikka olet saanut koronarokotuksen. Rokote vähentää viruksen tarttumista ihmisestä toiseen, mutta ei estä sitä täysin.

Näin käytät kasvomaskia oikein (YouTube-video suomeksi) 

Karanteeni ja eristys 

Jos olet käynyt koronatestissä ja odotat testin tulosta, vältä kontakteja muihin ihmisiin.   

Jos olet altistunut koronavirustartunnalle, sinut voidaan määrätä viralliseen karanteeniin. Virallinen karanteeni ei ole vapaaehtoinen. Kunnan tai kaupungin tartuntatautiyksikön henkilökunta kertoo, milloin karanteeni päättyy. Karanteenia ei voi lyhentää koronatestillä. 

Jos sairastut koronavirustautiin, sinut voidaan määrätä viralliseen eristykseen. Virallinen eristys ei ole vapaaehtoista. Kunnan tai kaupungin tartuntatautiyksikön henkilökunta kertoo, milloin eristys päättyy. Koska koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen, sinun pitäisi pysytellä erillään muista ihmisistä. Yritä pitää etäisyyttä myös samassa asunnossa asuviin ihmisiin. Sinun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut, jos mahdollista. 

Karanteenin ja eristyksen tarkoitus on estää koronaviruksen leviämistä. Päätöksen karanteenista ja eristyksestä tekee tartuntatautilääkäri. On tärkeää, että noudatat tartuntatautilääkärin antamia ohjeita. 

Koronaviruksen oireet 

Koronavirus voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Kaikki ihmiset eivät saa lainkaan oireita. Pieni osa sairastuneista saa vakavia oireita. Oireet voivat muuttua sairauden aikana. 
Koronaviruksen oireita voivat olla 

  • päänsärky 
  • hajuaistin häiriöt 
  • makuaistin häiriöt 
  • nuha 
  • nenän tukkoisuus 
  • yskä 
  • hengenahdistus 
  • voimattomuus 
  • väsymys 
  • lihaskivut 
  • kurkkukipu 
  • kurkun karheus 
  • kuume 
  • pahoinvointi 
  • oksentelu 
  • ripuli 

Mitä teen, jos minulla on koronavirustaudin oireita? 

Jos sinulla on koronavirustaudin oireita, pysy kotona. Jos haluat, voit tehdä koronan kotitestin. 
Kotitestejä voi ostaa kaupoista ja apteekeista.

Katso oman kuntasi tai kaupunkisi verkkosivuilta ohjeet siitä, tarvitseeko sinun mennä testiin ja miten voit varata ajan koronatestiin.

Julkisessa terveydenhuollossa, kuten kuntien tai kaupunkien koronatestauspaikoissa, testi on maksuton. Koronatestin voi tehdä myös yksityisessä terveydenhuollossa, kuten yksityisellä lääkäriasemalla, jolloin testi on maksullinen. 

Voit arvioida myös Omaolo-verkkopalvelun avulla, onko sinulla koronavirustaudin oireita. Joissain kunnissa Omaolon kautta voi myös varata ajan koronatestiin. Omaoloa voit käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Jos mahdollista, pyydä apua Omaolon käyttöön tutulta ihmiseltä esimerkiksi etäyhteyden avulla. 

Omaolo-palvelu (suomeksi)

Muistathan, että voit käydä terveyskeskuksessa turvallisesti, jos sinulla ei ole koronavirustaudin oireita. Älä jätä muita sairauksiasi hoitamatta. 

Mitä teen, jos sairastun? 

Jos oireesi ovat vakavia, saatat tarvita sairaalahoitoa. Jos oireesi ovat lieviä, voit sairastaa kotona. 

Muista nämä asiat, kun sairastat kotona: 

  • Pysy kotona ja vältä muita ihmisiä. Jos joudut olemaan kotona muiden ihmisten lähellä, käytä kasvomaskia. 
  • Lepää ja juo paljon. 
  • Jos sinulla on kuumetta, voit käyttää särkylääkettä. Esimerkiksi ibuprofeeni ja parasetamoli auttavat. 
  • Pese kädet usein. 
  • Yski ja aivasta hihaan tai nenäliinaan. Heitä nenäliina roskiin, kun olet yskinyt siihen. 
  • Älä käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja, kun olet sairas. 

Koronavirustauti altistaa verisuonien tukoksille. Ota koronavirustaudissa yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on muutenkin riski saada verisuonitukos. 

Koronavirus ja tukostaipumus (suomeksi) 

Tarkkaile vointiasi. Jos olosi huononee, soita terveyskeskukseen. 

Jos joudut lähtemään lääkäriin, käytä kasvomaskia. 

Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset 

Tällä hetkellä voimassa olevat viranomaisten antamat suositukset ja rajoitukset voit tarkistaa valtioneuvoston sivuilta. 

Rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana (Valtioneuvosto, suomeksi)

Tutustu myös 

Koronavirukseen liittyvät ohjeistukset ja suositukset muuttuvat, kun tietoa viruksesta saadaan lisää tai epidemiatilanne muuttuu. Lue ajantasaista tietoa koronaviruksesta eri kielillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: thl.fi/koronainfo 

THL julkaisee joka arkipäivä päivittyvää tietoa monipuolisesti suomen kielellä. Ajankohtaista koronaviruksesta (suomeksi)

Voit kysyä lisää koronaan liittyvistä asioista terveyskeskuksesta esimerkiksi terveydenhoitajalta.