Hyppää sisältöön
Ihmisiä selin kädet yhdessä

Kumppanuusohjelman logo

Työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen kumppanuusohjelma tukee kotoutumista ja yhteiskunnan vastaanottavuutta edistävän työn vaikuttavuutta tuomalla toimijoita yhteen sekä lisäämällä monialaista ja moniäänistä yhteistyötä.

Julie Bréton

Kumppanuusohjelma tuo toimijat yhteen ja lisää yhteistyötä

Kumppanuusohjelman toiminta perustuu avoimeen vuoropuheluun, jossa haastamme vanhoja ajattelumalleja, tuotamme ajankohtaista tietoa, jaamme onnistuneita käytäntöjä ja kehitämme toimintaa eteenpäin. Luomme kumppanuusohjelmassa yhteisiä foorumeita, joissa on mahdollista käydä avointa keskustelua ja joissa tuorein tieto yhdistyy asiantuntijoiden käytännön osaamiseen.

Tavoitteet ja periaatteet

"Moninaisuus on voimavara, ja osallisuus on avain yhdenvertaisuuden toteutumiseen. Tuo sinunkin äänesi kuuluviin ja osaamisesi peliin."

Julie Breton, Moniheli ry

Ilmoita organisaatiosi mukaan kumppanuusohjelmaan

Kumppanuusohjelmassa rakennetaan kotoutumisen ja yhteiskunnan vastaanottavuuden parissa työskentelevien toimijoiden avoin valtakunnallinen verkosto. Vuonna 2021 käynnistyi myös alueellisten kumppanuusverkostojen kokoaminen. Ilmoittamalla organisaatiosi mukaan kumppanuusohjelmaan saat tiedon ohjelman ja sen kumppaneiden ajankohtaisista tapahtumista, yhteistyömahdollisuuksista ja työtä tukevista materiaaleista. Kumppanuusohjelman valtakunnallista toimintaa koordinoi työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskus.

Ilmoita organisaatiosi mukaan

"Yhteistyö on tulevaisuuden taito. Rakennetaan parempi yhteiskunta yhdessä!"

Adan Mohamed, Monik ry / Etelä-Suomen Etno

Adan Mohamed

Marisel Soto Godoy

Kumppanuusohjelma on tarkoitettu kaikille kotoutumistyötä tekeville

Kumppanuusohjelman toiminta perustuu toimijoiden tarpeisiin ja näkemyksiin. Voit ilmoittaa kumppanuusohjelman toimijaksi oman organisaatiosi tai hankkeesi. Kumppanuusohjelma on valtakunnallinen.

Tutustu toimijoihin

"Kukaan ei auta yksin toista tai itseään - siihen tarvitaan meitä kaikkia. Tehdään yhdessä naisten oikeuksista totta!"

Marisel Soto Godoy, Monika-Naiset Liitto ry

Tule mukaan kumppanuusohjelmaan

Luomme kumppanuusohjelmassa yhteistyötiloja ja -tilanteita,
joissa on mahdollista käydä avointa keskustelua ja
joissa tuorein tieto yhdistyy asiantuntijoiden käytännön osaamiseen.
Pysy ajan tasalla, tilaa kumppanuusohjelman uutiskirje.

Tilaa kumppanuusohjelman uutiskirje

Ajankohtaista

Kumppanuusohjelma tukee kotoutumiskentän toimijoita, mutta etenkin maahanmuuttaneiden osallistumismahdollisuuksiin pitää panostaa
4.9.2023 | Uutinen
Kumppanuusbarometri on selvitys, joka kerää tietoa kotoutumista ja yhteiskunnan vastaanottavuutta edistävän työn nykytilasta ja kehittämistarpeista sekä kumppanuusohjelman toiminnasta. Toista kertaa toteutetun kyselyn perusteella enemmistö vastaajista kokee kumppanuusohjelmasta olevan hyötyä työlleen ja pitää kotoutumista edistävän yhteistyön mahdollisuuksia suhteellisen hyvinä. Yhtenä keskeisenä kehittämistarpeena kumppanuusbarometri nosti esiin tarpeen rakenteellisiin muutoksiin, jotka parantaisivat maahanmuuttaneiden osallisuutta ja osallistumista kotoutumista edistävässä yhteistyössä.
Toiminta tutuksi -tietoiskut jatkuvat syksyllä 2023 entistä monipuolisempina
22.8.2023 | Uutinen
Kotoutumisen kumppanuusohjelman järjestämissä Toiminta tutuksi -tietoiskuissa kotoutumisen kentän toimijat kertovat palveluista ja toiminnoista, jotka ovat suunnattu maahanmuuttaneille ja vieraskielisille tai heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille ja vapaaehtoisille. Tavoitteena on levittää tietoa siitä, millaista kotoutumista edistävää toimintaa ja palveluja on olemassa, kuka niitä tuottaa ja kenelle ne on tarkoitettu. Tietoiskujen avulla pyritään myös lisäämään eri toimijoiden tietoisuutta toisistaan ja siten edistämään eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja kumppanuutta.
Kumppanuusohjelman toiminnassa painottuvat vuosina 2023–2024 sukupuolisensitiivinen kotoutuminen ja yhteistyö Talent Boost -ohjelman kanssa
15.8.2023 | Uutinen
Kumppanuusohjelmalle laaditaan kahden vuoden toimintasuunnitelma, jossa määritellään kumppanuusohjelman tulevien vuosien painopisteet ja tavoitteet. Vuosien 2023–2024 painopisteiksi on valittu yhdessä sidosryhmien kanssa yhteistyö Talent Boost -ohjelman kanssa sekä sukupuolisensitiivisen kotoutumisen edistäminen.

Kumppanuusteemaiset tapahtumat

Kumppanuusohjelman osaamispysäkki
7.5.2024 - 7.5.2024
Kumppanuusohjelman osaamispysäkit ovat lyhyitä tilaisuuksia, joissa toimijat voivat jakaa konkreettisia kotoutumiseen, yhteiskunnan vastaanottavuuden edistämiseen ja pakolaisten vastaanottoon liittyviä toimintatapoja. Toukokuun osaamispysäkillä aiheena Hyvän Mitta.
Integration 2024 tutuksi -tietoisku
10.5.2024 - 10.5.2024
Integration 2024 tutuksi -tietoiskuissa kerrotaan Integration 2024 -tapahtumasta ja sen järjestelyistä ja toimijoista. Tilaisuudet järjestetään osana kotoutumisen kumppanuusohjelman toiminta tutuksi -tietoiskuja, jotka järjestetään perjantaisin klo 9-10.
Tapahtumat

Kumppanuusohjelman kehittäminen jatkuu

Kumppanuusohjelman toimintaa tulee jatkossa jäsentämään kaksivuotinen toimintasuunnitelma. Vuosien 2021–2022 toimintasuunnitelman sisältöjä on suunniteltu yhdessä kotoutumisen toimijoiden kanssa.

Voit tutustua toimintasuunnitelman luonnokseen ja antaa siitä palautetta.

Tutustu toimintasuunnitelmaan

Henkilö lukee julkaisua

Lue kumppanuusteemaan liittyviä blogeja

Toimimme rasismia vastaan
25.3.2021
Kotoutumisen kumppanuusverkoston tapaamisessa maaliskuun alussa keskusteltiin yhteiskunnan vastaanottavuutta ja antirasistista toimintaa edistävistä kumppanuuksista. Miten oma organisaatiosi voi...
Kokemuksia ja havaintoja kotoutumisesta ja maahanmuutosta – Kotona Suomessa tarjosi aitiopaikan tarkasteluun
5.2.2021
Miltä kotoutuminen ja maahanmuutto ovat näyttäneet aluekoordinaattorin aitiopaikalta katsottuna vuosina 2015–2020?
Järjestöille toivotaan nykyistä keskeisempää roolia kotoutumisen edistämiseen
30.10.2020
Järjestöjen edustajat kokoontuivat kotoutumisen selonteon kuulemistilaisuuteen syyskuussa pohtimaan järjestöjen roolia kotoutumista edistävässä työssä. Nykyistä keskeisemmän roolin saavuttaminen...