Hyppää sisältöön

Uutiset

TEM kerää tietoa pakolaisten vastaanoton ja kotoutumispalveluiden järjestämisestä kunnissa 1.1.2023 alkaen
8.4.2022 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö ja Sylvia-hanke (AMIF) kokoavat lyhyellä kyselyllä tietoa pakolaisten vastaanoton ja kotoutumispalveluiden järjestämisestä, resursoinnista ja asiakastietojärjestelmäratkaisuista kunnissa 1.1.2023 alkaen, kun sosiaali ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille. Kysely on tarkoitettu kuntien maahanmuuton ja kotoutumisen yhdyshenkilöille. Kyselyyn voi vastata 26.4.2022 asti.
Tilapäistä suojelua saava voi aloittaa työt heti lupapäätöksen saatuaan – TEMin ohje neuvoo Ukrainasta pakenevia työllistymisessä
4.4.2022 | Uutinen
Tilapäistä suojelua saavilla on rajoittamaton oikeus tehdä työtä heti, kun he ovat saaneet päätöksen tilapäisestä suojelusta. Oleskelulupakorttia ei tarvitse enää odottaa. He voivat myös ilmoittautua TE-toimistoon työnhakijaksi ja saada työllistymistä tukevia palveluita heti päätöksen jälkeen. Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut Ukrainasta pakeneville ohjeen työnteosta ja TE-palveluista.
Sylvia-hankkeesta kunnille maksettavan laskennallisen korvauksen lisäosan hakuaika on alkanut
1.4.2022 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hankkeesta maksetaan kunnille taloudellisia tukia pakolaisten vastanottoon ja kotoutumisen edistämiseen. Laskennallisen korvauksen lisäosan hakuaika on 1.4.–15.6.2022. Tuki haetaan aluehallinnon asiointipalvelusta.
Työsuojeluviranomaisen opas ”Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa” on nyt julkaistu
31.3.2022 | Uutinen
Ulkomaalaisille työntekijöille suunnattu opas on julkaistu 14 eri kielellä. Oppaan tavoitteena on torjua työperäistä hyväksikäyttöä ja lisätä Suomeen tulevien ulkomaalaisten työntekijöiden tietoisuutta työsuhteen keskeisistä ehdoista ja työntekijän oikeuksista, kuten työajoista, palkoista ja lomista. Oppaasta hyötyvät myös vieraskieliset työnantajat.
Kotoutumisohjelmat ja kielikoulutus lisäävät maahanmuuttaneiden työllisyyttä
30.3.2022 | Uutinen
Kotoutumisohjelmat ja kielikoulutus lisäävät maahanmuuttaneiden työllisyyttä juuri julkaistun Työn ja talouden tutkimus Laboren selvityksen mukaan. Aktiivinen työvoimapolitiikka on tehokkainta vaikeimmin työllistyvien kohdalla. Taloudelliset sanktiot taas toimivat todennäköisesti parhaiten korkeasti koulutettujen kohdalla.
Ulkomaalaisten työllisyys nousi merkittävästi vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä
24.3.2022 | Uutinen
Työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä ulkomaalaisten työllisyysaste oli 66,4 prosenttia ja ulkomailla syntyneiden työllisyysaste oli 68,6 prosenttia. Molemmat luvut ovat mittaushistorian korkeimpia. Niihin kannattaa kuitenkin suhtautua varovaisesti mahdollisen otantavirheen vuoksi.
Viranomaiset ovat laatineet ohjeistusta Ukrainasta paenneiden oleskelusta, asemasta ja oikeuksista Suomessa
18.3.2022 | Uutinen
Sisäministeriö on koonnut yhteistyössä muiden ministeriöiden ja viranomaisten kanssa muistion, joka liittyy Ukrainasta paenneiden oleskeluun Suomessa. Muistio on tarkoitettu ohjeeksi viranomaisten käyttöön. Muistion pohjalta voidaan jatkossa laatia tarkempia ohjeita.
Etnisten suhteiden neuvottelukunta on ottanut kantaa myötätunnon puolesta ja rasismia vastaan
18.3.2022 | Uutinen
Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) sihteeristö on saanut lukuisia yhteydenottoja Suomessa asuviin venäjänkielisiin kohdistuvasta vihapuheesta ja häirinnästä. Neuvottelukunta on julkaissut kannanoton, jossa se tuomitsee kaiken rasismin, vihapuheen tai muun häirinnän, joka kohdistuu venäläistaustaisiin, venäjänkielisiin ja entisen Neuvostoliiton alueelta muuttaneisiin ihmisiin Suomessa. 
Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Ukrainasta pakenevien palveluista ja työllistymisestä
17.3.2022 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut kotoutuminen.fi:ssä verkkosivun, jossa on vastauksia yleisiin, Ukrainasta sotaa pakenevia koskeviin kysymyksiin. Tämä usein kysyttyjen kysymysten (UKK) kooste sisältää tietoa muun muassa tilapäisestä suojelusta, palveluista ja työllistymisestä. Koostetta päivitetään tarvittaessa.
Kunnat voivat hakea laskennallisen korvauksen lisäosaa 1.4.2022 alkaen
15.3.2022 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hankkeesta maksetaan kunnille taloudellisia tukia pakolaisten vastanottoon ja kotoutumisen edistämiseen. Kunnat voivat hakea laskennallisen korvauksen lisäosaa KEHA-keskuksen asiointipalvelusta 1.4.–15.6.2022. Lisäosan henkilöpiiriä on laajennettu.
Haluatko mukaan kehittämään kumppanuusohjelmaa?
11.3.2022 | Uutinen
Kotoutumisen kumppanuusohjelma kokoaa monimuotoista vapaaehtoisryhmää kumppanuusohjelman kehittämisen tueksi. Ryhmään etsitään innokkaita ja innovatiivisia kotoutumisen ja kumppanuuksien osaajia, eri alojen toimijoita ja ammattilaisia. Hae mukaan 29.3.2022 mennessä. 
Valtionneuvosto on päättänyt Ukrainasta paenneiden tilapäisen suojelun kohderyhmästä
9.3.2022 | Uutinen
Euroopan unioni on aktivoinut tilapäisen suojelun direktiivin, joka tuli voimaa 4.3. Neuvoston päätös jätti jäsenmaille harkintavaltaa suojelun tarkan kohderyhmän määrittämiseen. Suomessa valtioneuvosto päätti 7.3. että suojelua annetaan EU-tason päätöstä laajemmalle joukolle.
MDI Public Oy toteutti selvityksen alueellisista maahanmuuttostrategioista
8.3.2022 | Uutinen
Tuoreessa työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa ja Sitran rahoittamassa selvityksessä on koottuna tietoa aluekohtaisista maahanmuuttostrategioista. Selvitys käsittelee maakuntien valmiutta ja tahtoa koulutus- ja työperäisen maahanmuuton hyödyntämiseen, tukee aluekohtaista aiheeseen liittyvää keskustelua sekä auttaa alueita varautumaan osaajapulaan. Selvitys tuottaa tietoa alueiden koulutus- ja työperäisestä maahanmuuttopolitiikasta, politiikkalinjauksista, toimintaohjelmista ja politiikasta käytävästä keskustelusta.
Maahanmuuttaneiden ohjaus- ja neuvontapalveluiden erityisavustusten haku on avattu 
7.3.2022 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö avaa kuntien haettavaksi 3 miljoonaa euroa maahanmuuttaneiden matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluiden kehittämiseen ja vakiinnuttamiseen. Avustuksen tavoitteena on tehostaa maahanmuuttaneiden kotoutumista ja työllistymistä kehittämällä ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä niitä koskevaa monialaista yhteistyötä. Haku on avoinna 7.3.–8.4.2022. 
Osaamiskeskushaku on avattu
7.3.2022 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö on avannut haettavaksi 3 miljoonaa euroa maahanmuuttaneiden osaamiskeskustoimintaan. Haku on avoinna 7.3.–8.4.2022. 
Osallisena-hanke julkaisee pakolaistaustaisten blogeja
4.3.2022 | Uutinen
Osallisena-hankkeen Kuuleeko kukaan -kampanja koostuu pakolaistaustaisten henkilöiden blogiteksteistä ja some-kampanjasta #KuuleekoKukaan. Kampanjassa pakolaistaustaiset maahanmuuttaneet saavat tuoda kuuluviin oman äänensä osallisuudesta suomalaisessa yhteiskunnassa ja palveluissa. 
EU-maat tarjoavat ukrainalaisille tilapäistä suojelua
4.3.2022 | Uutinen
Euroopan unioni (EU) on aktivoinut ensimmäistä kertaa tilapäisen suojelun direktiivin, jolla pyritään auttamaan Ukrainasta pakenevia. Päätös tulee voimaan 4.3. tai lähipäivinä. Valtioneuvosto päättää pian tarkemmin Suomessa sovellettavasta kohderyhmästä. Myös käytännön järjestelyjä ja lisäohjeita valmistellaan parhaillaan.
Kotoutumisen osaamiskeskus on koonnut tietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen kotoutumistoimijoille
4.3.2022 | Uutinen
Kotoutuminen.fi-verkkopalveluun on luotu sivu, jonne on koottu tietoa ja viestintää Ukrainan tilanteeseen liittyen. Tiedot on tarkoitettu kotoutumistoimijoille ja ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen koskettamia henkilöitä. 
Työ- ja elinkeinoministeriö on mukana Ukrainan muuttoliiketilannetta koordinoivassa poikkihallinnollisessa ryhmässä
2.3.2022 | Uutinen
Sisäministeriö on asettanut poikkihallinnollisen ryhmän koordinoimaan Suomeen suuntautuvaa muuttoliikettä, jonka taustalla on venäjän hyökkäys Ukrainaan. Ryhmässä on edustettuina useita ministeriöitä, Maahanmuuttovirasto, Kuntaliitto ja Suomen Punainen Risti. Muuttoliiketilannetta seurataan tiiviisti.
Videosarja havainnollistaa kiintiöpakolaisten saapumista Suomeen
1.3.2022 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hanke on julkaissut kiintiöpakolaisten vastaanottoa kuvaavan kolmiosaisen videosarjan. Videot tukevat kuntien vastaanotto- ja kotoutumistyötä ja kuntapaikoihin liittyvää päätöksentekoa. Videot tarjoavat taustoittavaa tietoa kiintiöpakolaisten vastaanotosta päättämisestä sekä kiintiöpakolaisten vastaanotosta kuntiin. Videosarjassa tuodaan esiin myös kiintiöpakolaisen oma näkökulma.
Kaikki uutiset