Hyppää sisältöön

Uutiset

Kaipaatko työvälineitä, käytäntöjä ja ideoita toimintaasi? Kumppanuusohjelman osaamispysäkit alkavat syksyllä
21.6.2022 | Uutinen
Kumppanuusohjelman osaamispysäkit käynnistyvät syksyllä! Osaamispysäkit ovat lyhyitä tilaisuuksia, joissa toimijat voivat jakaa konkreettisia kotoutumiseen, yhteiskunnan vastaanottavuuden edistämiseen ja pakolaisten vastaanottoon liittyviä toimintatapoja sekä käytäntöjä ja oppia toisiltaan. Osaamispysäkeille kerätään aiheita Webropol-lomakkeella 31.8.2022 asti.
Tilapäistä suojelua saavia yhä enemmän TE-palvelujen asiakkaina
21.6.2022 | Uutinen
Kesäkuun työllisyyskatsaus osoittaa ulkomaisten työttömien työnhakijoiden määrän kasvaneen edelliskuusta. Kasvun odotetaan jatkuvan ja tätä selittävät kesäkuukaudet ja Ukrainan tilanne.
Maahanmuuttaneiden ohjaus- ja neuvontapalvelu: ilmoita yhteystiedot kartalle
16.6.2022 | Uutinen
Kotoutumisen osaamiskeskus kerää kuntien maahanmuuttaneiden ohjaus- ja neuvontapalveluiden yhteystietoja. Julkaisemme koko Suomen ohjaus- ja neuvontapalveluiden tiedot kotoutuminen.fi:ssä google maps -kartalla. Koonnilla pyritään lisäämään vuorovaikutusta eri kotoutumista edistävien viranomaisten ja ohjaus- ja neuvontapalveluiden välillä, kertomaan ohjaus- ja neuvontapalveluiden kielivalikoimasta sekä tuomaan näkyväksi Suomen ohjaus- ja neuvontapalveluiden verkosto.
Maahanmuutto- ja turvapaikka-asioiden vertailuraportti vuodelta 2021 on julkaistu
16.6.2022 | Uutinen
Euroopan muuttoliikeverkosto (EMN) on julkaissut vuoden 2021 maahanmuutto- ja turvapaikka-asioiden vertailuraportin. Raportti on katsaus vuoden 2021 maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan tapahtumiin. Raportti on koostettu verkoston jäsenmaiden kansallisista raporteista.
Julkaisu: Laadukas tulkkaus parantaa oikeusturvaa ja edistää palvelun sujuvuutta
15.6.2022 | Uutinen
Kotoutumisen osaamiskeskuksen julkaisun mukaan laadukas tulkkaus parantaa kaikkien osapuolten oikeusturvaa sekä edistää palveluiden sujuvuutta ja hyvän hallinnon toteutumista. Kun organisaatio hankkii ja käyttää tulkkauspalveluita, on tärkeää kiinnittää huomiota tulkkauspalvelun laatuun. Osaamiskeskus on tuottanut kaksi uutta julkaisua tulkkauksesta. Toinen julkaisu keskittyy tulkkauksen laadun varmistamiseen ja toinen on tulkkauksen käytön opaskirja, joka sisältää ohjeita tulkkitilauksen tekemiseen sekä tulkkiavusteisen tilaisuuden järjestämiseen ja toteuttamiseen.
Vinkkilista antaa neuvoja maahanmuuttaneiden osallistamiseen järjestötoiminnassa
9.6.2022 | Uutinen
Kuntoutussäätiö on julkaissut Vinkit Suomeen muuttaneiden mukaan ottamiseksi järjestötoiminnassa -esitteen. Vinkkilistan tavoitteena on helpottaa maahanmuuttaneille kohdennetun toiminnan suunnittelua sosiaali- ja terveysalan järjestöissä. 
Inklusiivisempaa työelämää edistävä koulutus on julkaistu nyt myös verkossa
3.6.2022 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) järjestämän Työelämän monimuotoisuuskoulutuksen videotallenteet ovat nyt saatavilla verkossa. 
Pikakaista nopeuttaa erityisosaajien ja kasvuyrittäjien maahantuloa 
1.6.2022 | Uutinen
Erityisosaajille ja kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen suunnattu niin sanottu pikakaista käynnistyy kesäkuun alussa. Pikakaistan mahdollistaa oleskeluluvan saamisen 14 vuorokaudessa. Pikakaistan käynnistymiseen liittyy myös pitkäaikaisen eli niin sanotun kansallisen D-viisumin käyttöönottaminen erityisasiantuntijoille, kasvuyrittäjille ja heidän perheenjäsenilleen.
Ulkomaalaisten pitkäaikaistyöttömien määrä kääntyi laskuun
25.5.2022 | Uutinen
Toukokuun työllisyyskatsaus osoittaa ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden tilanteen pääosin parantuneen. Ukrainalaisten työnhakijoiden määrä on toistaiseksi maltillinen, mutta sen odotetaan kasvavan lähikuukausina.
Tervetuloa Suomeen -oppaan päivitys on julkaistu
23.5.2022 | Uutinen
Päivitetty Tervetuloa Suomeen -opas on julkaistu. Jo vanhentuneeksi sisällöltään ehtinyt opas on päivitetty yhteistyössä InfoFinland-verkkotoimituksen ja viranomaisten kanssa syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana. Julkaisun yhteydessä oppaan lakisääteisille jakelijoille on toimitettu päivitetyt tilaus- ja jakeluohjeet. Muut tahot voivat tilata Tervetuloa Suomeen -korttia, joka ohjaa lukemaan opasta työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) verkkosivuilta. Päivityksen yhteydessä TEM julkaisee esitteestä uudet kieliversiot ukraina ja vietnam.
Työ- ja elinkeinoministeriön kysely kartoitti pakolaisten vastaanoton ja kotoutumispalveluiden järjestämistä kunnissa 2023 alkaen
17.5.2022 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hanke (AMIF) keräsivät kyselyn avulla tietoa pakolaisten vastaanoton ja kotoutumispalveluiden järjestämisestä 1.1.2023 alkaen, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille. Kyselyn perusteella kunnat ovat uudistuksiin valmistautumisessa eri tilanteissa.
Verkkokoulutus vahvistaa ammattilaisten valmiuksia tunnistaa kunniaan liittyvää väkivaltaa 
17.5.2022 | Uutinen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maksuton verkkokoulutus on osa laajempaa Puutu väkivaltaan -verkkokoulua. Koulutuksen kohderyhmänä ovat erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetus-, kasvatus- ja turvallisuusalan ammattilaiset ja opiskelijat. Tarkoituksena on vahvistaa ammattilaisten valmiuksia puuttua kunniaan liittyvään väkivaltaan ja tunnistaa sen eri muotoja. 
Euroopan unionin turvapaikkavirasto on julkaissut kyselyn Ukrainasta saapuville pakolaisille
13.5.2022 | Uutinen
Tell us your story -kyselyn tavoitteena on tuottaa päivittyvää tietoa viranomaistahoille. Kyselytulosten on tarkoitus edistää palveluiden kohdentamista ukrainalaisten pakolaisten tarpeisiin.
Tilapäistä suojelua saaneet tai hakevat henkilöt voivat saada Kelalta väliaikaista perustoimeentulotukea
11.5.2022 | Uutinen
Kela voi myöntää kiireellistä perustoimeentulotukea myös vastaanottojärjestelmän piirissä oleville henkilöille. Väliaikaisen menettelyn taustalla on Ukrainan sodan aiheuttama poikkeustilanne.
Maahanmuuttaneiden matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalvelujen vahvuuksista kootaan valtakunnalliset tunnuspiirteet
11.5.2022 | Uutinen
Maahanmuuttaneiden matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluilla on kunnasta riippuen erilaisia vahvuuksia. Nyt näiden vahvuuksien pohjalta pyritään tunnistamaan ja kehittämään palveluita yhdistävät valtakunnalliset tunnuspiirteet. Yhteisen piirteiden avulla ohjaus- ja neuvontapalvelut voivat kehittää toimintaansa ja vastata tulevaisuuden muutostarpeisiin. 
Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut toimintaohjelman tukemaan pakolaisten kuntiin ohjaamista ja kotoutumista
4.5.2022 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut pakolaisten kuntiin ohjaamisen ja kotoutumisen tuen toimintaohjelman vuosille 2022–2027. Ohjelman avulla sujuvoitetaan kuntiin ohjaamista ja vahvistetaan kuntien edellytyksiä edistää pakolaisten kotoutumista. Toimintaohjelma jatkaa ja vakiinnuttaa työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hankkeiden toimintaa.
Integration 2022 -tapahtuman näyttelypistehaku on käynnissä
4.5.2022 | Uutinen
Onko sinulla tai organisaatiollasi kotoutumisen tai pakolaisten vastaanoton hyvä käytäntö muille jaettavaksi? Vai haluatko kertoa kotoutumista edistävästä toiminnastasi mahdollisille kumppaneille? Osallistu Integration 2022 -tapahtumaan näytteilleasettajana. Integration 2022 järjestetään 7.–8.11.2022 Tampereella.
Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä laski viidenneksellä edellisvuodesta
3.5.2022 | Uutinen
Maaliskuun työttömyysluvut näyttävät pääosin hyviltä myös ulkomaan kansalaisten osalta. Huhtikuun työllisyyskatsauksen mukaan ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä laski viidenneksellä verrattuna maaliskuuhun 2021. 
Uusi laki kotoutumisen edistämisestä nopeuttaisi maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä − lausuntokierros alkaa
2.5.2022 | Uutinen
Lakiesityksen tavoitteena on myös edistää maahanmuuttajien osallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia sekä lisätä yhdenvertaisuutta ja vahvistaa hyviä väestösuhteita. Kotoutumista edistävät palvelut järjestettäisiin lausuntokierrokselle lähtevän lakiesityksen mukaan osana kunnan kotoutumisohjelmaa ja muita palveluita. 
Yle aloittaa ukrainankielisen uutispalvelun 
2.5.2022 | Uutinen
Yle alkaa julkaista uutisia ukrainaksi keskiviikkona 4.5. Ukrainankielinen uutispalvelu täydentää Ylen venäjän- ja englanninkielisiä uutispalveluita ja tarjoaa Ukrainasta pakeneville tietoa omalla äidinkielellä. 
Kaikki uutiset