Hyppää sisältöön

Uutiset

Haettavissa erityisavustusta maahanmuuttajien osaamiskeskustoimintaan
17.3.2021 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö jakaa valtionavustuksen erityisavustuksena 3 miljoonaa euroa maahanmuuttajien osaamiskeskustoimintaan. Lisäksi on käytettävissä noin 1 066 000 euroa vuoden 2020 talousarvion määrärahaa. Haku on avoinna 17.3.–20.4.2021.
Maahanmuuttovirasto on uudistanut turvapaikanhakijoiden suomalaisen yhteiskunnan kurssin
15.3.2021 | Uutinen
Suomalaisen yhteiskunnan kurssilla turvapaikanhakijat tutustuvat suomalaiseen yhteiskuntaan ja saavat perustiedot Suomessa toimimisesta. Kurssin aiheita ovat muun muassa suomalainen yhteiskunta, lainsäädäntö, yhdenvertaisuus, seksuaaliterveys ja työnteko Suomessa.
Löydä kumppani yhteiskunnan vastanottavuutta edistävään AMIF-hankkeeseen!
12.3.2021 | Uutinen
Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) toukokuussa avattavan rahoitushaun teemana kotoutumistoimien rahoituksen osalta on yhteiskunnan vastaanottavuuden edistäminen.
Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrän kasvua pandemia-aikana selittää työvoiman keskittyminen Uudellemaalle
11.3.2021 | Uutinen
Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut edellisvuoteen nähden. Helmikuun työllisyyskatsauksen mukaan Kasvua selittää koronapandemia ja työvoiman keskittyminen Uudellemaalle.
Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee COVID-19-rokotuksia kotikunnattomille henkilöille
11.3.2021 | Uutinen
Suositus COVID-19-rokotuksista on annettu kunnille ja kuntayhtymille, ja se koskee henkilöitä, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa tai jotka eivät ole oikeutettuja ennaltaehkäisevien julkisen terveydenhuollon palvelujen saamiseen Suomessa.
Kiintiöpakolaisten valinnat toteutuivat vuonna 2020 normaalista poikkeavalla tavalla
8.3.2021 | Uutinen
Viime vuoden aikana Suomeen valittiin 730 kiintiöpakolaista, joista eniten eli Syyrian ja Kongon demokraattisen tasavallan kansalaisia. Vallitsevan pandemiatilanteen takia Libyasta Nigeriin evakuoitujen pakolaisten valinnat jouduttiin siirtämään vuoden 2021 puolelle.
Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti HEUNI loi kyselyn ihmiskaupan uhrien työllistymisen haasteista
5.3.2021 | Uutinen
Selvitys ihmiskaupan uhrien työllistymistilanteesta ja haasteista työelämäpalveluiden saajana Suomessa toteutetaan osana Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän koordinoimaa ”Ihmiskaupan uhrien työelämätaitojen ja -valmiuksien kehittäminen” (IKUT) –projektia.
Kumppanuusohjelmaan ilmoittautunut mukaan jo yli 140 toimijaa
1.3.2021 | Uutinen
Kotoutumisen kumppanuusohjelmassa rakennetaan kotoutumisen ja yhteiskunnan vastaanottavuuden parissa työskentelevien toimijoiden avoin valtakunnallinen verkosto. Kumppanuusohjelmaan on muutamassa kuukaudessa ilmoittautunut mukaan jo yli 140 kotoutumista, pakolaisten vastaanottoa ja yhteiskunnan vastaanottavuutta edistävää toimijaa. Ilmoittautuminen on jatkuvaa kotouttaminen.fi-sivustolla.
Osaamiskeskus hakee viestinnän, tiedeviestinnän ja tapahtumatuotannon harjoittelijaa
24.2.2021 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus hakee korkeakouluharjoittelijaa. Harjoitteluaika on noin 3–4 kuukautta ja se voidaan sopia välille maaliskuu–heinäkuu. Haku päättyy 2.3.2021.
Valtioneuvoston tilaamassa tutkimushankkeessa selvitetään eri maiden täydentäviä maahanmuuttoväyliä
24.2.2021 | Uutinen
Tänä syksynä valmistuvassa tutkimuksessa selvitetään, millaisia opinto- ja työperusteisia maahanmuuton väyliä on käytössä eri maissa. Täydentävien maahanmuuttoväylien on tarkoitus mahdollistaa ulkomailla oleskelevien, kansainvälistä suojelua tarvitsevien henkilöiden laillinen ja turvallinen maahantulo.
Työterveyslaitos julkaisi suosituksia monimuotoiseen ja yhdenvertaiseen työnhakuun
18.2.2021 | Uutinen
Rekrytoijat eivät usein tiedosta, miten omat ennakkoluulot vaikuttavat työnhakijoiden arviointiin. Tämä voi johtaa tiettyjen ryhmien syrjintään. Monet organisaatiot haluavat kuitenkin kehittyä rekrytoinnissa ja huomioida eritaustaisia hakijoita yhdenvertaisesti. Työterveyslaitoksen (TTL) asiantuntijat ovat laatineet suosituksia, jotka auttavat työpaikkoja edistämään yhdenvertaisuutta ja työnhakijoiden monimuotoisuutta työnhaussa. Käytännöillä voidaan ehkäistä sekä tahatonta että tahallista syrjintää. 
Osaamiskeskus alkaa julkaista Policy Brief -artikkeleita – ensimmäisessä pureudutaan maahanmuuttajataustaisten naisten työllisyyden edistämiseen
15.2.2021 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus alkaa julkaista Policy Brief -artikkelisarjaa. Artikkelisarja esittelee kotoutumiseen liittyviä ja tutkimus- ja selvitystietoon perustuvia näkökulmia ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja poliittisen päätöksenteon tueksi. Ensimmäisessä Policy Briefissä johtava asiantuntija Anne Alitolppa-Niitamo käsittelee maahanmuuttajataustaisten naisten työllisyyden edistämistä.
Arvio: Maahanmuuttajanaisten heikko työmarkkina-asema siirtyy heidän lapsilleen
15.2.2021 | Uutinen
Maahanmuuttajanaisten heikko työllisyys heijastuu myös heidän lastensa pärjäämiseen. Näin kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) arvio, joka julkaistiin viime viikolla. Arvion mukaan maahanmuuttajanaisten alhainen työllisyysaste vaikuttaa pitkään negatiivisesti koko yhteiskuntaan ja heikentää kotoutumista yhteiskuntaan.
Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää järjestörahoitusta 13 järjestölle 
15.2.2021 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) myöntää järjestöille yhteensä 600 000 euroa avustusta kotoutumista tukevaan työhön vuodelle 2021. Vuoden 2021 rahoitushaussa etsittiin pieniä kotoutumista edistävää työtä tekeviä yhdistyksiä, joilla on selkeä tarve ja halu toimintansa kehittämiseen. 
Toukokuun AMIF-haussa rahoitetaan yhteiskunnan vastaanottavuutta edistäviä hankkeita
11.2.2021 | Uutinen
3. toukokuuta käynnistyvän Euroopan turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) rahoitushaun teemana on yhteiskunnan vastaanottavuus. Tukea myönnetään 2-4 hankkeelle yhteensä noin 450 000 euroa.
Helsingin ulkomaalaistaustaisten lasten ja nuorten hyvinvointi on kehittynyt positiivisesti, mutta on silti paikoin huonompi kuin suomalaistaustaisilla
4.2.2021 | Uutinen
Pääosin ulkomaalaistaustaisista nuorista voi hyvin ja pitää koulunkäynnistä. Helsingin kaupunginkanslian tutkimuksen mukaan kuitenkin osalla ulkomaalaistaustaisista lapsista ja nuorista on haasteita esimerkiksi peruskoulun jälkeen ja vapaa-ajan harrastamisen tai koulukiusaamisen kanssa. Tutkimuksen mukaan hyvinvointi on kuitenkin parantunut. Ulkomaalaistaustaisissa lapsiperheissä esimerkiksi pienituloisuus ei ole yhtä yleistä kuin vuonna 2013.
Haku Väestöliiton Womento-työuramentorointiryhmään päättyy helmikuun lopussa
4.2.2021 | Uutinen
Womento-mentoroinnin tehtävänä on tukea Suomeen muuttaneita koulutettuja naisia ja auttaa heitä luomaan verkostoja sekä syventää suomalaisen työelämän ja tapojen tuntemusta. Haku kevään 2021 mentoreiksi ja aktoreiksi päättyy 28.2.2021. Mentoroinnin kesto on noin kahdeksan kuukautta.
Selonteko kotoutumisen edistämisen uudistamistarpeista lausuntokierrokselle
2.2.2021 | Uutinen
Hallitus antaa selonteon kotoutumisen edistämisen uudistamistarpeista eduskunnalle keväällä. Selontekoluonnos on avattu lausunnoille. Lausuntoaika päättyy 12.3.2021.
Ohjaus- ja neuvontapalveluiden haku on avattu
1.2.2021 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on avannut maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluiden kehittämiseen haettavaksi 3 miljoonaa euroa. Lisäksi toimintaan on käytettävissä vuoden 2020 talousarvion määrärahaa noin 700 000 euroa. Haku päättyy 26.3.2021.
Sylvia-hankkeesta kunnille maksettavien lisätukien hakuaika on alkanut
1.2.2021 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hankkeesta maksetaan kunnille taloudellisia tukia pakolaisten vastanottoon. Laskennallisen korvauksen lisäosan hakuaika on 1.2.–30.4.2021. Tuki haetaan KEHA-keskuksesta. Hätätapausten vastaanoton lisätuen hakuaika on 1.2.–13.12.2021. Tuki haetaan työ- ja elinkeinoministeriöstä Sylvia-hankkeelta.
Kaikki uutiset