Hyppää sisältöön

Uutiset

EMN vuosikertomus tarkastelee maahanmuuton ja turvapaikanhaun trendejä vuonna 2022
7.7.2023 | Uutinen
Euroopan muuttoliikeverkosto (EMN) on julkaissut vuosikertomuksen, joka käsittelee vuoden 2022 maahanmuuton ja turvapaikanhaun eri trendejä. Vuosikertomuksen keskeisimpinä teemoina nostettiin esiin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sekä sen myötä kasvanut pakolaisten ja turvapaikkahakemusten määrä.
Maahanmuuttajatyönhakijoiden määrä työvoimapalveluissa on kasvanut
6.7.2023 | Uutinen
Työ ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan yhä useampi maahanmuuttajatyönhakija osallistuu työvoimapalveluihin. Kotoutumissuunnitelman saaneiden ja kotoutumiskoulutuksen aloittaneiden osuus maahanmuuttajatyönhakijoista on kasvanut.
Ajankohtaista tietoa Koto-digi-hankkeesta julkaistaan kotoutuminen.fi-verkkopalvelussa
5.7.2023 | Uutinen
Kotoutuminen.fi-verkkopalvelusta löytyy nyt tietoa KEHA-keskuksen Koto-digi-hankkeesta. Hankkeessa kehitetään kotoutumisen valtakunnalliset tietojärjestelmäpalvelut, jotka voidaan ottaa kunnissa käyttöön 1.1.2025 lähtien.
Kotoutumisen edistämiseen kohdistuvat resurssit vaihtelevat eri kuntien välillä
3.7.2023 | Uutinen
Kotoutumisen resurssit sijoittuvat kuntaorganisaatiossa eri toimialoille, ja kotoutumistyötä tekevän henkilöstön määrä vaihtelee runsaasti kuntien välillä. Myös kotoutumisen asiakasmäärissä on suuria eroja kuntien välillä. Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton selvityksestä, joka on osa kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspintojen muutostukiprojektia.
Vastaa kyselyyn monikielisen yhteiskuntaorientaation toteutuksesta
22.6.2023 | Uutinen
Vuoden 2025 alussa voimaan tulevan kotoutumislain uudistuksen myötä kuntien velvollisuudeksi tulee järjestää monikielinen yhteiskuntaorientaatio osana kunnan kotoutumisohjelmaa. Työ- ja elinkeinoministeriö on tilannut selvityksen monikielisen yhteiskuntaorientaation toteutustavoista ja kehittämistarpeista. Selvitykseen liittyvällä kyselyllä kartoitetaan kokemuksia monikielisten yhteiskuntaorientaatioiden tai vastaavien kurssien toteuttamisesta.
Rakenteellista syrjintää voi torjua parantamalla saavutettavuutta ja monipuolistamalla tietolähteitä
22.6.2023 | Uutinen
Rakenteellisen syrjinnän vastaisia toimia ovat esimerkiksi nykyisen lainsäädännön arvioiminen sekä rakenteellisen syrjinnän seuranta niin työelämän kuin koulutuksen parissa. Esimerkiksi koulutuksessa olisi tunnistettava eriarvoistavia käytäntöjä niin opetuksen sisällöissä, opetustilanteissa kuin oppilaitoksen ilmapiirissä. Tiedot käyvät ilmi oikeusministeriön tuottamasta esiselvityksestä, joka on osa valtioneuvoston toimintaohjelmaa hyvien väestösuhteiden edistämiseksi sekä rasismin torjumiseksi.
Ulkomaan kansalaisten työllisyysasteessa on laskua
21.6.2023 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö ennakoi uusimmassa lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteessaan, että pitkäaikaistyöttömyys jää paljon korkeammalle tasolle kuin ennen koronakriisiä. Tämä vaikuttaisi koskettavan myös ulkomaalaisia työttömiä työnhakijoita.
Maahanmuuttoviraston vastaanoton kuntamalli päättyy vuoden 2023 lopussa
21.6.2023 | Uutinen
Vastaanottokeskuksien ja kuntien väliset kuntasopimukset ovat voimassa 31.12.2023 asti. Maahanmuuttoviraston mukaan majoitusten poikkeusjärjestelyille ei ole enää tarvetta. Kuntamallin purkaminen tehdään tiiviissä yhteistyössä kuntien ja vastaanottokeskusten kanssa.
VATT:n Datahuone tuottaa ajantasaista tietoa tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten työllistymisestä
20.6.2023 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriön ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT ovat aloittaneet yhteistyön, jossa VATT:n Datahuone tuottaa ajantasaista tietoa tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten työmarkkinatilanteesta. Tiedot ovat avoimia kaikille ja päivittyvät kerran kuukaudessa.
Pohjoismaissa maahanmuuttajien kohtaamat työllistymisen esteet ilmenevät useammassa eri tilanteessa
16.6.2023 | Uutinen
Pohjoismaiden ministerineuvosto on julkaissut toisen raportin heikommassa asemassa olevien ihmisryhmien osallistumisesta työmarkkinoille Pohjoismaissa. Raportissa tunnistettiin yhteensä 13 erilaista maahanmuuttajille tyypillistä työllistymisen estettä. Suomessa ilmenneitä esteitä olivat esimerkiksi riittävän kielitaidon puute sekä ennakkoluulojen negatiivinen vaikutus työnhakuprosessiin.
Valtionavustushaku ukrainalaisten osaamispalveluille on haettavissa
16.6.2023 | Uutinen
Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) valtionavustuksen haku ukrainalaisten ammatillisten valmiuksien ja muun osaamisen lisäämiseksi on nyt käynnissä. Tavoitteena on edistää ukrainalaisten siirtymistä Suomen työmarkkinoille. Hakuaika päättyy 31.8.2023 kello 16.15.
Työ- ja elinkeinoministeriö kerää tietoa monikielisen yhteiskuntaorientaation toteutustavoista
15.6.2023 | Uutinen
Työ- ja elinkeinoministeriö on tilannut selvityksen, jonka tavoitteena on koota tietoa monikielisen yhteiskuntaorientaation toteutustavoista ja kokemuksista. Monikielisen yhteiskuntaorientaation järjestäminen tulee kuntien velvollisuudeksi vuoden 2025 alussa voimaan tulevan uudistetun kotoutumislain myötä.
Ukrainasta sotaa paennut alaikäinen henkilö ja hänestä huolehtiva aikuinen voivat saada Kelan etuuksia
14.6.2023 | Uutinen
Ukrainan sotaa paennut alle 18-vuotias lapsi tai nuori voi olla oikeutettu perustoimeentulotukeen, jos hän asuu vakituisesti Suomessa, hänen vanhempansa eivät kykene huolehtimaan elatuksesta eikä hän voi muulla tavalla saavuttaa riittävää toimentuloa. Alaikäisestä henkilöstä huolehtivalla aikuisella voi olla oikeus lapsilisään.
MoniSuomi-tutkimuksessa kerätty tieto edistää kotoutumistoimien kehittämistä 
14.6.2023 | Uutinen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttama MoniSuomi-tutkimus keräsi tietoa ulkomailla syntyneen väestön terveydestä ja hyvinvoinnista. Tutkimuksen mukaan maahanmuuttaneen väestön psyykkinen kuormittuneisuus on lisääntynyt ja lääkäriin pääsy vaikeutunut. Tutkimuksesta kerätyn tiedon avulla voidaan kehittää kotoutumistoimia. 
TEM ja STM selventävät viranomaisten ohjaus- ja neuvontavelvollisuutta ja palvelussuhteiden muotoa
12.6.2023 | Uutinen
Kunnan kotoutumispalveluissa ja hyvinvointialueen sosiaalihuollon palveluissa voidaan yleisellä tasolla kuvata myös muiden viranomaisten toimintaa. Yleisneuvonnan ulkopuolella oleva ohjaus ja neuvonta kuuluvat kuitenkin toimivaltaiselle viranomaiselle. Uuteen, 1.1.2025 voimaan tulevaan kotoutumislakiin lisättiin eduskuntakäsittelyn aikana uusi säännös palveluntuottajien rikosoikeudellisesta virkavastuusta. Näistä aiheista kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön kunnille ja hyvinvointialueille 9.6. toimitetussa kirjeessä. 
Kuntien kotoutumispalveluiden työntekijöiden näkymä Kelan etuustietopalvelu Kelmussa on muuttunut
1.6.2023 | Uutinen
Kuntien kotoutumispalveluilla on tehtäviä, joissa työntekijällä on lakiin perustuva oikeus saada Kelasta tietoja asiakkaansa etuuksista. Jatkossakin tietoja voi tarkistaa Kelan etuustietopalvelu Kelmusta. Tietojen näkymiseen on kuitenkin tullut muutoksia 27.5.2023.
Kotoutumisen johdantojakson pilotoinnin avustushaku on käynnissä
31.5.2023 | Uutinen
Nyt haettavissa olevalla valtionavustuksella on tarkoitus jatkaa vuonna 2022 käynnistynyttä kunnan kotoutumisohjelmaan sisältyvän kotoutumisen johdantojakson pilotointia. Pilotoinnilla valmistaudutaan kotoutumislain kokonaisuudistuksessa säädettävän kunnan kotoutumisohjelman järjestämiseen. Haku on kohdennettu kunnille, joissa on vähintään 50 000 vieraskielistä, ja sen hakuaika päättyy 16.6.2023.
Toimintakortit tukevat häiriö- ja poikkeustilanteisiin varautumista
26.5.2023 | Uutinen
Kehitysvammaliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kuntaliitto ovat julkaisseet suosituksia yhdenvertaisuuden varmistamiseksi häiriö- ja poikkeustilanteissa. Suositukset on suunnattu erityisesti hyvinvointialueille ja kunnille, ja ne on julkaistu toimintakortteina, jotka käsittelevät viestintää, yhteistyötä ja palveluiden turvaamista. Toimintakortit on kehitetty koronapandemian aikana kerättyjen tiedon ja kokemusten pohjalta.
Pitkäaikaistyöttömyydessä näkyy huolestuttavia merkkejä
26.5.2023 | Uutinen
Ulkomaalaisia työttömiä työnhakijoita oli huhtikuussa 35 000, mikä on 14 % kaikista työttömistä työnhakijoista. Edellisvuodesta ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä nousi 27 % (7 380 henkilöä).
Ulkomaalaistaustaisten nuorten hyvinvointia haastavat esimerkiksi kiusaaminen, syrjintä ja koulutuspolkujen eriytyminen
17.5.2023 | Uutinen
Valtion nuorisoneuvosto ja terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat julkaisseet tutkimuskatsauksen ulkomaalaistaustaisten 12 –29-vuotiaiden nuorten hyvinvoinnista Suomessa. Katsauksen mukaan ulkomaalaistaustaiset nuoret ovat selvästi suomalaistaustaisia haavoittuvammassa asemassa ja heille voi kasaantua monenlaisia hyvinvoinnin haasteita.
Kaikki uutiset